Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като двама офицери бяха обвинени в заговор за убийството на висши служители, реакцията от страна на украинския президент не закъсня и той нареди на началника на Службата за държавна охрана на Украйна да прочисти редиците ѝ от хора, които я дискредитират, предаде Ройтерс.
 
Миналия месец Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че е заловила двама полковници от службата за охрана, обвинени в сътрудничество с Русия с цел заговор за убийството на президента Зеленски и други длъжностни лица, включително началника на военното разузнаване Кирил Буданов.

Службата за държавна охрана осигурява сигурността на различни държавни служители.

При представянето на полковник Олексий Морозов пред генералния щаб, президентът на Украйна заяви, че негова основна задача е да гарантира, че в агенцията постъпват само тези, които виждат бъдещето си свързано с Украйна. Това е първият коментар на украинския президент след ареста на агентите.

"И, разбира се, агенцията трябва да бъде прочистена от всички, които не избират Украйна за себе си или дискредитират службата за държавна охрана", подчерта Зеленски в "Телеграм”, допълва БТА.

Зеленски уволни предшественика на Морозов Сергий Руд през май, два дни след като ССУ задържа служители на агенцията, които според нея са работили за Федералната служба за сигурност на Русия и са изнесли класифицирана информация.

Към момента от Москва няма отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase