Снимка: БГНЕС

Владимир Путин проведе първите си срещи в Северна Корея. Той изтъкна десетилетното приятелство между двете страни.

Той започна, като каза, че е "наистина щастлив" от срещата и "се надява следващата да се проведе в Москва", според видео емисия на встъпителните бележки, предоставена от информационна агенция AFP.

Той също така добави, че тяхното приятелство е създадено в сложни времена, като добави, че са преодолявали препятствия и са се борили заедно - имайки предвид помощта, предоставена от съветските пилоти по време на Корейската война.

След срещата, на която Ким Чен Ун заяви подкрепата си за войната на Русия в Украйна, двамата лидери се отправиха към парад по улиците на Пхенян. Първо те махаха от люка на лимузината, а след това около 10 минути различни групи ги радваха с масова хореография, изпълняващи танци и песни. Към тях се присъедини и военен ансамбъл, изпълняващ салют с 21 оръдия.

"Ким Чен Ун се срещна с Путин на червения килим, звучаха химните на двете страни, чуха се изстрели и поздрави от трибуните. Дошлите на площада пуснаха балони в небето. А церемонията завърши с фойерверки, въпреки светлата част на деня", гласи описание на церемонията в Telegram.

Руската медия РИА съобщава, че двамата лидери са подписали споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство.

Това беше отбелязано вчера от съветника на Путин Юрий Ушаков, който информира руските медии, че може да бъде подписана сделка, която може да включва въпроси, свързани със сигурността.

Все още не е ясно какво точно има в сделката

Общ преглед

Разговорите на четири очи между Путин и Ким продължиха около два часа, предаде Ройтерс, като се позова на руските информационни агенции.

Преди това техните делегации проведоха групови разговори с продължителност час и половина.

Съобщава се, че Путин е подарил на Ким руски луксозен автомобил Aurus, адмиралски кинжал и сервиз за чай, съобщиха руските държавни медии, цитирайки помощника на президента Юрий Ушаков.

Ушаков не даде подробности за значението на тази комбинация от подаръци, но каза, че те са "свързани с имиджа" на руския президент.

Това не е първият път, когато Путин подарява на Ким автомобил Aurus - последно му подари лимузина Aurus през февруари, но не е ясно кой модел му е подарил този път.

Важно е да се отбележи, че пристигането на Путин в Северна Корея в ранните часове на сутринта - 03:00 - беше няколко часа по-късно от очакваното.

Не знаем кога точно е трябвало да пристигне Путин - първоначалните доклади сочат във вторник вечерта местно време - но той има репутацията на човек, който често закъснява за срещи със световните лидери, като закъснението му се възприема като знак за това колко много уважава другата страна.

Преди това той е закъснявал с повече от четири часа за среща с бившия германски лидер Ангела Меркел, три часа за среща с бившия японски лидер Шиндзо Абе, 80 минути за Общото събрание на ООН и 50 минути за среща с папата Франсис. Президентът на Китай Си Дзинпин е един от лидерите, когото не е оставил да чака.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase