Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия и Северна Корея могат да създадат по-близки отношения, които ще укрепят доверието и ще повишат благосъстоянието на гражданите на двете държави, като ги обединят в противопоставянето им на натиска от страна на Запада. Това съобщи ТАСС, като се позова на изявление на Путин днес пред главния севернокорейски в. "Нодон синмун", в деня, когато руският президент пристига на посещение в страната.

Още по темата
Агенцията цитира думите на Путин, че Северна Корея е и остава "верен, съмишленик" на Москва.

Всички опити на Запада да задържи и изолира Русия се провалиха, посочи руският президент пред севернокорейския вестник в навечерието на посещението си в страната.

"Но колкото и да се опитват, всичките им опити да задържат, да изолират Русия се провалиха. Ние продължаваме уверено да изграждаме икономическия си потенциал, да развиваме промишлеността, технологиите, инфраструктурата, науката, образованието, културата", заяви той.

Путин каза, че постиженията на Пхенян в укрепването на отбраната и развитието на различни сектори могат да се смятат за истински пробив.

"САЩ и техните сателити открито заявяват, че целта им е да нанесат стратегическо поражение на Русия. Те правят всичко възможно, за да забавят и да разпалят с по-голяма сила конфликта в Украйна, който сами предизвикаха, като подкрепиха и организираха военния преврат в Киев през 2014 г., а след това и войната в Донбас", посочи Путин.

Руският лидер подчерта, че Москва е отворена за диалог за разрешаване на съществуващите проблеми. "Русия е била и ще продължи да бъде отворена за равноправен диалог по най-трудните въпроси", каза той.

"Пхенян беше и остава наш убеден съмишленик и поддръжник, решен да се противопостави на желанието на колективния Запад да възпрепятства установяването на многополюсен световен ред, основаващ се на справедливост, взаимно зачитане на суверенитета, зачитане на интересите на другия", добави Путин.

В редакционна статия на в. "Нодон синмун", печатен орган на Централния комитет на Корейската трудова партия, се отбелязва, че народът и правителството на Корейската народнодемократична република напълно подкрепят Русия във връзка със специалната военна операция в Украйна, която вестникът определя като "свещена война" за защита на суверенните права на Руската федерация, предаде Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин заяви, че ще изведе отношенията със Северна Корея на по-високо ниво и обеща постоянна подкрепа, съобщи по повод на започващото днес посещение на Путин в страната севернокорейската новинарска агенция КЦТА.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase