Снимка: БГНЕС, архив

Според Международната агенция по енергетика добивът на петрол в Русия ще остане стабилен през следващите пет години въпреки международните санкции, тъй като държавната компания „Роснефт“ ще започне да произвежда в нов голям арктически проект.

Очаква се средният дневен добив в страната да нарасне от 10,77 млн. барела през 2025 г. до 10,83 млн. барела през 2030 г., според МАЕ. Това все още е под 11,09 млн. барела дневно, изпомпвани през 2022 г., когато на индустрията бяха наложени международни санкции в отговор на нахлуването на Москва в Украйна. Оттогава страната се адаптира към ограниченията, като използва огромен флот от танкери в сянка, за да продава своя петрол на азиатски клиенти.

"Русия признава, че същественото бъдещо развитие ще изисква повече капитал и скъпоструващи технологии, чието осигуряване стана по-трудно поради санкциите“, заяви базираната в Париж агенция в средносрочния си доклад за петролния пазар в сряда. „Но ние очакваме предлагането да се задържи като цяло стабилно до 2030 г., тъй като най-големият руски производител Роснефт ще продължи да използва гигантския си проект Vostok Oil, който помага да се компенсират спадовете в застаряващите петролни полета.“

„Роснефт“ продължи да реализира проекта „Восток нефт“, дори след като международните търговци Vitol Group и Trafigura Group Pte Ltd. продадоха своите дялове, за да не попаднат под ударите на западните санкции. Руската компания планира да започне добив през тази година, съолщава Bloomberg TV Bulgaria.

„Восток Нефт“ включва няколко петролни и газови находища на полуостров Таймир. В момента се извършва пилотна разработка на находищата Паяха, Ичеминско и Байкаловско и се работи по магистрален тръбопровод, който да свърже проекта с пристанището в залива Север, съобщиха от „Роснефт“ миналия месец.

Според главния изпълнителен директор на „Роснефт“ Игор Сечин до 2033 г. „Восток нефт“ планира да изпомпва до 115 млн. тона петрол годишно, или 2,3 млн. барела дневно. Това би се равнявало на повече от една пета от общия добив на петрол в страната, очакван през 2024 г.

През тази година се очаква дневният добив на петрол в Русия да намалее с 260 000 барела до 10,7 млн. барела дневно. По данни на МАЕ страната изпомпва под пълния си капацитет поради споразумението си с Организацията на страните износителки на петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase