Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия не е готова за "справедлив мир" и настоя, че Киев е отворен към незабавни преговори, ако Москва изтегли войските си от страната.

Украинският лидер проведе пресконференция в края на голяма дипломатическа среща на върха в Швейцария, предназначена да събере подкрепа за предложенията на Киев за това как трябва да приключи войната.

„Русия и нейното ръководство не са готови за справедлив мир, това е факт“, каза Зеленски цитиран от Франс 24.

Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., отприщвайки най-големия конфликт в Европа след Втората световна война. Нейните сили все още контролират малко под една пета от международно признатата територия на Украйна, включително полуостров Крим, който Москва анексира през 2014 г.

Руският президент Владимир Путин поиска Украйна да изтегли собствените си войски от южната и източната част на страната, ако иска инвазията да спре.

Френският президент Еманюел Макрон нарече искането "призив за капитулация", докато Зеленски отхвърли подобен ултиматум.

Днес Зеленски призова за пълно изтегляне на Русия и зачитане на "териториалната цялост" на Украйна. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака нищо, ако те напуснат нашите законни територии", подчерта той.

Зеленски също каза, че би искал Китай да играе по-голяма роля в преговорите за уреждане на конфликта.

Пекин, близък политически и икономически съюзник на Русия, не присъства на срещата в знак на протест, че Москва не е поканена.

„Вярвам, че Китай може да ни помогне. Ето защо много бих искал да видя някои предложения, които китайската страна има“, каза Зеленски.

"Украйна никога не е казвала, че Китай е наш враг", добави той. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase