Снимка: БГНЕС/EPA

Владимир Путин превръща родния си Санкт Петербург в сърцето на властта за своето водещо икономическо събитие тази седмица. Все по-често събирането в бившата имперска столица на Русия се превръща в демонстрация на поколения, в които участват децата на кремълския елит.

Дъщерите на президента, Мария Воронцова и Катерина Тихонова, са сред ораторите на ежегодния Международен икономически форум в Санкт Петербург (ПФИЕФ), който започна в сряда. Дъщерята на бившия министър на отбраната и настоящ секретар на Съвета за сигурност Сергей Шойгу, Ксения, също участва в дискусионен форум.

Същото прави и синът на началника на канцеларията на Кремъл Антон Вайно - Александър. Анна Цивилева, посочена като роднина на Путин от правителството на Обединеното кралство и която е омъжена за министъра на енергетиката Сергей Цивилев, също трябва да говори като ръководител на държавния фонд, създаден от президента миналата година за подпомагане на войници, които са се сражавали във войната в Украйна.

„Възходът на князете - деца на представители на политическия елит“ е започнал, заяви Евгений Минченко, политолог, който е работил с Кремъл, в доклад за структурата на властта в Русия, наречен „Политбюро 2.0“, препратка към системата на управление в бившия Съветски съюз. При Путин роднинството вече е „съществен“ фактор, казва той.

Децата на някои от най-близките съюзници на президента също са включени в списъка на участниците в четиридневното събитие, включително Роман Ротенберг, чийто баща Борис е бил сред партньорите на Путин в детството му по джудо.

Руски бизнесмени и официални лица се стичат в Санкт Петербург за изложението СПИЕФ, желаейки да угодят на владетеля, чието нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. изчерпа голяма част от блясъка и енергията на събитието, което привличаше световни лидери, преди Русия да бъде засегната от безпрецедентни санкции. Обръщението на Путин на пленарната сесия на форума в петък е горещият билет за участниците, които плащат 1,35 милиона рубли (15 200 долара), за да присъстват на тазгодишния СПИЕФ.

В миналото на форума са присъствали френският президент Еманюел Макрон, китайският лидер Си Дзинпин, индийският министър-председател Нарендра Моди, бившият германски канцлер Ангела Меркел и покойният японски министър-председател Шиндзо Абе. Сега западните фигури са малко, а форумът се е ориентирал към „приятелски“ държави от Азия, Близкия изток и Африка в търсене на видни гости.

Някога насочен към привличане на американски и европейски инвеститори като „прозорец“ към Русия, СПИЕФ вече има ясно изразена антизападна програма. Тазгодишната програма включва дискусионни панели като „Реквием за Европа: Нова ера на международното сътрудничество“ и „Империята на злото“: Успешно ли Западът демонизира Русия?“

Частните и държавните компании все още се конкурират да организират най-пищните партита на места, включващи дворци на бивши графове и князе. Мариинският театър в града поставя оперни и балетни представления, а на главния дворцов площад се провежда гала концерт.

Путин не е признавал публично, че 39-годишната Воронцова и 37-годишната Тихонова са негови дъщери, дори когато те придобиват все по-значими роли. САЩ, Европейският съюз и Обединеното кралство наложиха санкции на двете жени заради войната му в Украйна.

Американското министерство на финансите заяви, че работата на Тихонова подкрепя руската отбранителна индустрия, докато Воронцова „ръководи държавно финансирани програми, които са получили милиарди долари от Кремъл за генетични изследвания и са контролирани лично от Путин“.

Тихонова, която е ръководител на центъра „Инопрактика“, подкрепян от много от най-мощните държавни компании в Русия, ще говори за военно-промишления комплекс на СПИЕФ. Воронцова, ендокринолог, ще говори за биоикономиката като представител на Руската асоциация за насърчаване на науката.

Александър Вайно, който отговаря за работата с младежта в Агенцията за стратегически инициативи на Кремъл, е включен в списъка на сесията по въпросите на персонала заедно с първия заместник министър-председател Денис Мантуров и двама магнати милиардери - съоснователя на Suek и EuroChem Андрей Мелниченко и собственика на Severstal Алексей Мордашов.

33-годишната Ксения Шойгу, чийто баща беше отстранен от поста министър на отбраната след 12-годишен мандат от Путин миналия месец, ще води сесия за руския спорт. 43-годишният Ротенберг, който е първи вицепрезидент на Руската федерация по хокей на лед, е включен в списъка на лекторите в панела за медийните лиги в спорта.

Налице е „постепенно прехвърляне на властта към наследниците“, казва Мария Снеговая, старши сътрудник в програмата „Европа, Русия и Евразия“ към базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания. „Това е опит за обновяване, подмладяване на елита.“

Това отчасти се дължи на факта, че 71-годишният Путин и неговият най-близък кръг остаряват заедно, тъй като президентът удължава четвъртвековното си управление с още шест години до 2030 г., след като спечели пети мандат на изборите през март. Той може да остане президент до 2036 г., когато ще навърши 83 години, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Някои от представителите на второто поколение вече заемат високи постове. Дмитрий Патрушев, който също присъства на СПИЕФ, беше повишен в заместник министър-председател при разместванията в правителството, последвали встъпването в длъжност на Путин миналия месец. Той е син на 72-годишния Николай Патрушев, дългогодишен секретар на Съвета за сигурност, когото Путин замени с 69-годишния Шойгу миналия месец.

Миналия месец 46-годишният Борис Ковалчук беше назначен за ръководител на Сметната палата, която контролира държавните разходи. Баща му Юрий, на 72 г., е санкциониран финансист, описан от Министерството на финансите на САЩ като „личен банкер“ на Путин.

„За да си в безопасност, трябва да си в системата“ при авторитарното управление на Путин, казва Екатерина Шулман, политолог в Центъра „Карнеги Русия - Евразия“ в Берлин. Докато преди войната много от руския елит изпращаше потомството си в чужбина, „сега, когато тази възможност стана по-трудна, начинът да се защитят е да назначат децата си за началници“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase