Снимка: Pixabay
fallback

Бенджамин Аянян, колумист в американското издание The Hill пише, че интервенционистката политика, която Щатите продължават да водят, ще доведе до дестабилизиране в световен мащаб.

Правителството на САЩ разполага с над 750  военни бази в най-малко 80 държави и е дълбоко въвлечено във всички големи световни конфликти, последно в Източна Европа и Близкия изток, допълва в-к “Труд”.

Американският дипломат Виктория Нуланд призовава правителството да помогне на Украйна и да удари вътрешно руската териротия. Президентът Джо Байдън дори наскоро обяви, че е готов да го направи. Тези призиви за ескалация в големи геополитически конфликти са в съответствие с трайното, ястребово статукво на САЩ.

“Нашата интервенционистка външна политика исторически не е била стабилизираща сила в целия свят, а по-скоро често е служила като дестабилизираща разрушителна топка, водеща до вреди в чужбина и у дома”, пише Бенджамин Аянян.

САЩ също имаха роля в събитията, довели до опустошителната война между Русия и Украйна. Въпреки падането на Съветския съюз, НАТО издържа и се разшири на изток, което дори Джордж Кенан, един от формулаторите на американската политика от Студената война, предупреди, че ще бъде „трагична грешка“, която ще предизвика „лоша реакция от Русия“, пише още в The Hill.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Велика Америка!

преди 3 месеца

Тази велика държава сега е единствената суперсила в света. В близките 50-100 години каквото каже Америка, това ще стане. Всички трябва да го приемете като политическа реалност.

45

Юлиян до 52

преди 3 месеца

Първо:ядреното оръжие на територията на Украйна бе предадено на Русия под натиска и на САЩ.Второ:гаранциите за сигурността на Украйна включваха статута и на неутрална страна и неприсъединяването и към НАТО.

44

Анонимен

преди 3 месеца

Аааа, американска копейка от арменски произход. Не знам как точно приемането на буулгаристан пречи на моцкофския плюх, но си спомням че Украйна имаше ядрено оръжие , което предаде на оркистан в замяна на гаранции за суверенитет.

fallback