Снимка: Bulgaria ON AIR

След знаковата среща на НАТО в София, основният въпрос е ще е възможно ли Алиансът да помогне на Укрйна, но без да се въвлича в конфликта.
 
"НАТО е международна организация, в която решенията се вземат от ръководителите на страните членки, така че не може да очакваме от тази Парламентарна асамблея задължителни за държавите решения. Тя по-скоро е индикатор за политическия климат в НАТО, за въпросите, които се дискутират и за въпросната посока на решенията. И като събра толкова много депутати в София, плюс държави партньори на НАТО, тя завърши с една резолюция, която е важна. Тази резолюция призовава да бъде позволено на Украйна да използва западните оръжия, които е получила", каза Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната в студиото на "България сутрин".

Димитров подчерта, че оръжията не са на НАТО, а на държавите-членки и те подпомагат Украйна. НАТО не може да нареди на Германия или САЩ техни оръжия да се използват срещу Русия, защото всяка държава взема самостоятелно решение, “но има значение какъв е политическият климат в НАТО и това влияе върху решението на американския президент, на германския канцлер", допълни Димитров.

Журналистът Чавдар Стефанов е учуден от мнозинството, с което се е приело този документ.

"Бях учуден и от твърдото присъствие на българските участници, които се държаха както подобава на членове на НАТО. Ако говорим за това дали има опасност тези оръжия - ако вас ви срещне насилник и започне да ви бие, но вие знаете, че не може да го ударите, какво ще направите? Ако погледнем последните събития на бойното поле, атаката в Харков беше осъществена от руска територия с една неголяма групировка", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Пламен Димитров подчерта, че страните от НАТО не участват с войски на фронта в Украйна, но това не означава, че те са неутрални във войната. "Повече от ясно е, че те, с изключение на Унгария, подкрепят Украйна и я подпомагат по всякакъв начин. За хора дума не е ставало, никакви войници от страни от НАТО няма да бъдат изпращани в Украйна. Имаше намек от страна на президента Макрон, но това е по-скоро в т.нар. стратегическа неопределеност, за да държи Русия в напрежение. Такова решение НАТО не може да вземе. А това, което визира Радев, е ако държавата агресор - Русия, прецени, че някоя страна от НАТО подпомага твърде усърдно Украйна, Москва може да нанесе ракетни удари по тази държава", поясни той.

Чавдар Стефанов попита как може българският държавен глава да не знае, че българи се бият в Украйна. И припомни, че в Украйна има 300-хилядна диаспора, които са както български, така и украински граждани.

“Що се отнася за опасението му по Член 5 - то тогава излиза, че той иска реформи в НАТО. Един абсурд, това обезсмисля самата организация. Ако някой ни нападне нас - другите страни трябва да ни помогнат", категоричен е Чавдар Стефанов. Той е на мнение, че хората, които вярват в конспирации, ще продължат да вярват.

"НАТО е отбранителна организация и този Член 5, който е най-известен, визира отбрана в случай на нападение срещу територията, на която и да е членка на НАТО. Заради това генералите и военните имат детайлни планове, но те са за това как да бъде отбранявана територията. НАТО няма планове как да разположи военни в Донецка или Херсонска област. Но ако НАТО реши да отстъпи в тази ситуация и да признае териториите, които Русия е окупирала, за част от Руската федерация - това отваря вратата за много по-големи бъдещи проблеми", добави Пламен Димитров.

Според него Румен Радев и Виктор Орбан поддържат една и съща риторика за войната. "Ако президентът искаше да говори важни неща за мира, то той трябваше да ги говори не от Швейцария, а от България. Когато хвали Швейцария за това, че е организирала мирната конференция, която трябва да започне в средата на юни, той пропуска, че инициативата е на Украйна. Русия на Путин не разчита на нищо друго, освен на силова политика", коментира още Чавдар Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase