Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

След като международния наказателен съд издаде заповеди за арестите на лидерите на Израел и палестинското движение "Хамас", включително на израелския премиер Бенямин Нетаняху, бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев коментира ситуацията пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Пред “България сутрин” Керемедчиев определи решението на главния прокурор като скандално и противоречиво. “Разследвания срещу Израел за престъпления срещу човечеството има от 3 години. Защо точно сега се издават еднакви заповеди за ръководствата на Израел и "Хамас"? Това е погрешно решение. Ще нагнети много повече напрежение и ще предизвика яростни реакции", коментира още Керемедчиев.
 
В същото време Нетаняху казва, че операцията няма да спре и ще бъде доведена докрай. Керемедчиев уточни, че територията на Израел не е под юрисдикцията на Международния наказателен съд. Не така стои въпросът с лидерите на "Хамас", които са по-уязвими от такава заповед.

Пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър допълни, че ситуацията в Газа застрашава хиялди, а хуманитарната катастрофа е ужасяваща.

“Не можем да твърдим, че без основания се извършват такива разследвания за престъпления срещу човечеството. Операцията в Рафах ще доведе до много по-тежък конфликт. Затворени са възможностите за изход и хуманитарна помощ", подчерта Керемедчиев пред телевизията.

Според него предстои много тежка ескалация и много е възможно и последните заложници на "Хамас" да не останат сред живите. Той очаква и силно напрежение в Израел, тъй като близките на заложниците настояват за преговори.

Според Милен Керемедчиев катастрофата с хеликоптера на Раиси е в следствие на стара техника, а не пренамерена атака.

"Раиси е един от ястребите на иранското държавно ръководство, той сляпо вярва в революцията на Хомейни. Инициатор е на нападенията на Саудитска Арабия с дронове, въоръжаването на хутите и "Хизбула". Той имаше ярка антиамериканска и антиизраелска политика. Имаме 50 дни да видим кой ще бъде избран за президент, но не очаквам голяма промяна в позициите на Иран. Много е важно кой ще бъде наследник", обясни Керемедчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Шефа

преди 3 седмици

Кой? ,Кой? При всички случаи няма да е американски пудел като в Украйна!

43

Анонимен

преди 3 седмици

Кое е скандално и противоречиво? Израелските военни и хуманитарни престъпления в Газа ли? Над 30 000 палестинци и граждани на други страни бяха убити от израелските бомбандировки. Аман от такива платени репортажи да ги защитават. Тази държава извърши невиждани престъпления в Газа и засенчи войната в Украйна. Международният Наказателен Съд е напълно прав и прокурорът се обоснова съвсем детайно, ама явно не са го слушали.

42

Анонимен

преди 3 седмици

Газа е най-големият концентрационен лагер под открито небе в човешката история. Според правоверните евреи ТЕ са построили болниците и инфраструктурата в Газа и СИ я събарят. Искам снимка на правоверен евреин роден след 1960 година, който слага камък върху камък.

fallback