Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавният газов доставчик "Булгаргаз", а не толкова България, е основно ощетената страна в подписания договор с турската държавна енергийна компания "Боташ" за капацитет за разтоварване и доставка на втечнен газ. Компанията влиза в договора с "Боташ" след решение на Министерски съвет, а не след решение на компанията, което да е съобразено с пазарните условия. Има големи възможности за предоговаряне, но за това трябва добра стратегия и координация между държавата и "Булгаргаз". Това коментира Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Взето е решение на Министерски съвет по отношение на една търговска сделка. Работата на МС не е да взима тези решения, а да създава нормативните условия и регулациите, с които това дружество да оперира. Имаме малко намесване на функциите... Обичайно [намеса на политиците] никога не води до добри резултати в дългосрочен план."

Докато България създава условия за либерализиран пазар на газ в съответствие с енергийната политика на ЕС и на пазара се развива добра конкуренция, политиците "се вживяват, че едва ли не "Булгаргаз" е гарант, че ще се получава газ. Неразбирането е, че едно дружество не формира пазара."

"Булгаргаз" вече губи много големи пазарни дялове заради засилената конкуренция, каза Темелков.

"Донякъде са ощетени и клиентите на "Булгаргаз" - има един мит, че лошото състояние в момента на "Булгаргаз" се дължи единствено на договора с "Боташ". Това не е съвсем така - пазарните условия се промениха значително, а виждането на това как да се ситуира "Булгаргаз" на новия пазар някак си не се случва."

В момента регулираната цена на "Булгаргаз", която се образува от разходите на компанията с минимална надценка, е с 20% над цените на пазара, каза Темелков. Регулацията трябва да са промени така, че да се защитят сигурността и балансирана цена към крайните потребители, но даже не се започва дискусия в тази насока. "Булгаргаз" продължава да продава над пазарните цени и да е на загуба.

"Някой трябва да се сети, че явно системата не работи по този начин", допълни гостът.

Може да се мисли в посока за предоговаряне на условията по споразумението на "Булгаргаз" с "Боташ", смята Темелков. Преди това трябва да се формира добра стратегия за преговорите и да се осигури политическата подкрепа в целия преговорен процес; трябват координирани действия както на държавно, така и на корпоративно ниво, за да се постигнат. Оптимизацията трябва да включва начин "Булгаргаз" да извърша по-големи продажби в страната и региона, добави Темелков, като се даде възможност на останалите оператори на пазара да ползват част от договорените количества от "Боташ".

"Булгаргаз" използва малка част от количествата газ по споразумението - има много по-голям потенциал, но има и негативни фактори срещу това, каза Темелков.

"Това са именно тези клаузи, които бяха договорени при един кризисни условия, и за тогава бяха добри, но бяха договорени дългосрочно и вече не са адекватни на пазара. "Булгаргаз" не може да ползва целия потенциал на споразумението."

Договорът между "Боташ" и "Булгаргаз" е подписан в началото на 2023 г. и е за срок от 13 години. Споразумението включва фиксирана такса за достъп до терминалите за втечнен газ в Турция и за пренос на газ по инфраструктурата на турския оператор за 1,85 млрд. куб. м годишно втечнен газ. "Булгаргаз" се задължава да продава купения втечнен газ на "Боташ" и да купи газ от турското дружество, което то да доставя до българската граница в договорения размер. Плащанията са за 53,200 MWh на ден и са дължими без значение дали "Булгаргаз" използва този газ.

Подобни договори трябва да са по-прозрачни и да се сключват след вземането под внимание на мненията на експерти, смята Темелков.

По думите му тази прозрачност винаги минава през едно обществено обсъждане на съществени въпроси за определен сектор, където експертите да дадат своите мнения към политиците. Нещата трябва да са доста по-открити, с повече обществени обсъждания, не само в газовия сектор, а в цялата енергетика.

В коментар за изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще инициира ембарго за руски газ в България, Темелков каза, че в момента предимно гръцки компании внасят руски газ в страната. Това не е забранено под санкциите на ЕС срещу Москва заради войната ѝ в Украйна и България не може да приложи такава забрана едностранно, без одобрение от Брюксел, напомни Темелков.

"Ние можем да предложим на ЕК да започне да обсъжда налагането на такива санкции, тъй като сме част от интегрирания пазар."

Има ли нужда България от още дългосрочни договори за доставки на природен газ, как ще се движат цените на газа в близко бъдеще може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase