Снимка: БГНЕС

Нова атака с дрон срещу украинската Запорожска електроцентрала повиши риска от "голяма ядрена авария", предупреди Атомният надзорен орган на ООН.

Русия заяви, че Украйна стои зад атаката, при която са ранени трима души. Украйна отрече да е замесена.

Гигантската атомна електроцентрала, притежавана от Русия, с шест реактора, е на фронтовата линия на конфликта между Русия и Украйна.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ООН многократно е предупреждавала срещу подобни атаки.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че ударът с дрон в неделя е бил "безразсъден" и "голяма ескалация на опасностите за ядрената безопасност и сигурността", пред които е изправена централата.

Централата в Запорожие, в Южна Украйна, е най-голямата в Европа. Руските сили я превзеха малко след като започнаха пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

Съоръжението спря да генерира електроенергия през 2022 г., но се нуждае от постоянно снабдяване с електричество за охлаждане на един от своите реактори, който е в състояние на "гореща консервация", което означава, че не е напълно "офлайн".

МААЕ, която разполага с екип от експерти в Запорожие, потвърди "физическо въздействие на атаки с дрон" в централата, включително в един от реакторите.

Инсталираната от Русия администрация на централата заяви, че нивата на радиация са нормални и че няма сериозни щети.

МААЕ каза, че щетите не са застрашили ядрената безопасност, но предупреди, че "това е сериозен инцидент с потенциал да подкопае целостта на системата за ограничаване на реактора".

Гроси уточни, че е имало "поне три директни удара" срещу "структури на главния реактор" на централата.

"Това не трябва да се случва. Никой не може да се възползва или да получи каквото и да е военно или политическо предимство от атаки срещу ядрени съоръжения. Това е забранено", каза той, цитиран от BBC.

И Русия, и Украйна редовно се обвиняват взаимно в обстрел на централата и риск от сериозна ядрена авария.

Руската администрация на централата заяви, че въоръжените сили на Украйна стоят зад атаката, но Украйна отхвърли обвинението.

"Украйна не е участвала в никакви въоръжени провокации в централата", каза говорителят на украинското Главно разузнавателно управление Андрий Юсов пред новинарския уебсайт на "Украинска правда". Централата е "незаконно окупирана от Русия", добави той.

Юсов обвини Русия, че застрашава ядреното съоръжение, цивилното население и околната среда, като нанася удари по самата централа.

"Русия засилва кампанията на провокации и фалшификации, след като твърди, че украинските сили са атакували централата на 7 април", заяви ръководителят на украинския център за борба с дезинформацията лейтенант Андрий Коваленко. "Русия атакува централата с безпилотни самолети, преструвайки се, че заплахата за централата и ядрената безопасност идва от Украйна."

Руската ядрена агенция "Росатом" заяви, че на 7 април е имало "серия от атаки", като един дрон е ударил столовата на обекта, ранявайки трима служители, един от които "тежко".

Миналия месец МААЕ каза, че нейният екип от експерти в завода е чувал експлозии всеки ден в продължение на седмица.

По това време  Гроси каза: "Вече повече от две години ядрената безопасност и сигурност в Украйна са в постоянна опасност. Ние оставаме решени да направим всичко възможно, за да помогнем за минимизиране на риска от ядрена авария, която може да навреди на хората и околната среда, не само в Украйна".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase