Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди днес, че страната му ще загуби войната с Русия, ако поисканата от президента на САЩ Джо Байдън американска помощ в размер на 60 милиарда долара остане блокирана в Конгреса заради съпротивата на републиканците на Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Ако Конгресът не помогне на Украйна, тя ще загуби войната", заяви Зеленски със сериозен тон по време на видеоконферентен разговор с посланици от правителствената платформа за набиране на средства "Юнайтед24".

"Без подкрепата на Конгреса ще ни е трудно да не спечелим или дори да оцелеем" като държава, допълни украинският президент.

"Ако Украйна загуби войната, и други страни ще бъдат нападнати", предупреди Зеленски, като посочи, че Русия, която нахлу в съседката си през февруари 2022 г., тогава може използва активно ядрена заплаха, за да сплаши западните общества.

Пакетът от американска военна и икономическа помощ за Киев на стойност 60 млрд. долара е блокиран в Конгреса от миналата година заради разногласията между демократите и републиканците, а през ноември в САЩ предстоят президентски избори. 

Приемането му зависи от добрата воля на поддръжниците на Доналд Тръмп в Камарата на представителите, които отказват да разгледат текста в този му вид поради различия относно регулирането на миграцията в САЩ, посочва АФП.

На фона на недостига на боеприпаси, който изпитват украинските въоръжени сили, руската армия постигна в последно време известни успехи. Тя вече е в покрайнините на важния град Часов Яр, в източната Донецка област, призна днес близкият до украинските въоръжени сили Телеграм канал "DeepState".

Украинският военен говорител Олег Калашников каза, че всички руски атаки в посока Часов Яр днес са били отбити. "Ако превземе (този град), врагът може да заплаши нашите логистични пътища", предупреди в същото време той. (А. Маргоевски, БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase