Снимка: БГНЕС
fallback

Заплахата от ИДИЛ или Ислямска държава, изглеждаше така, сякаш изчезва, когато заглавията се обърнаха към Украйна, Газа и следващите избори в САЩ. Но атаката от миналата седмица срещу концертна зала в Москва напомни на света за трайната опасност от ислямския тероризъм и амбициите на това, което е известно като ИД Хорасан (ISIS-K) далеч отвъд лагерите му в планините на Афганистан.

Анализаторите смятат, че групата има нарастващ фокус върху Европа - и посочват събития като тазгодишните Олимпийски игри в Париж като потенциални цели.

ИДИЛ пое отговорност за нападението в Москва. Фактът, че се предполага, че са замесени таджикски граждани, показва, че ISIS-K е отговорна; групата привлича много членове от Централна Азия и има записи от предишни заговори в Русия. Американски служители също казаха, че има доказателства, че ISIS-K е извършила атаката.

ISIS-K беше създадена преди девет години като автономна "провинция" на Ислямска държава и въпреки многото врагове оцеля и доказа, че е способна да извършва атаки в Пакистан, Иран и Централна Азия. Преди атаката срещу Крокус Сити тя планираше други в Европа и Русия. Командирът на Централното командване на САЩ, генерал Ерик Курила, оцени наскоро, че ISIS-K "запазва способността и волята да атакува интересите на САЩ и Запада в чужбина само за шест месеца с малко или никакво предупреждение".

Експерти на ООН и други – включително руските служби за сигурност – оценяват силата на ISIS-K на между 4000 и 6000 бойци. Санаула Гафари стана лидер на групата през 2020 г. и въпреки случайните съобщения за смъртта му, анализаторите на тероризма смятат, че той остава ефективен лидер.

И талибаните, и Съединените щати се стремят – макар и не съгласувано – да изтрият ISIS-K от нейните сигурни убежища в Източен Афганистан. Но скорошен анализ в Sentinel, списанието на Центъра за борба с тероризма в Уест Пойнт, каза, че тя "остава устойчива организация, способна да се адаптира към променящата се динамика и да се развива, за да оцелее при трудни обстоятелства".

Издръжливост и разширяване

Едмънд Фитън-Браун, старши съветник на базирания в Ню Йорк Проект за борба с екстремизма, каза пред CNN, че ISIS-K "има желанието и нарастващата способност да се проектира отвъд Афганистан и да извършва регионални атаки“ в Пакистан, Иран и Централна Азия, подкрепени от солидна медийна продукция на таджикски, узбекски и руски език". Той допълва, че в Афганистан пущунският шовинизъм на талибаните е помогнал на ISIS-K да вербува хора от други афганистански етнически групи.

Най-скандалната атака на ISIS-K досега беше самоубийственият атентат на летището в Кабул през 2021 г., при който загинаха близо 200 души, включително 13 американски войници, охраняващи летището.

Той продължи кампанията на самоубийствени атентати и убийства срещу талибаните, които смята за недостатъчно радикални и подчинени на външни сили. Само миналата седмица атентатор самоубиец от ISIS-K взриви колана си с експлозив сред талибанската милиция в афганистанския град Кандахар, причинявайки десетки жертви, според местни сведения.

Но ISIS-K също разшири своята орбита. Амира Джадун, която е написала книга за групата, каза, че през последните три години ISIS-K "е станала по-амбициозна и агресивна в усилията си да спечели известност и значимост в Южна и Централна Азия, стартирайки най-агресивната си многоезична пропагандна кампания и разширяване на видовете атаки, които извършва".

"Тя ефективно смеси широк спектър от регионални оплаквания в своя глобален джихадистки дневен ред", обяснява Джадун пред CNN.

Миналата година групата извърши опустошителен бомбен атентат срещу предизборен митинг в Бауджур, Пакистан, при който бяха убити повече от 60 души. Освен това е установила плацдарм в размирната пакистанска провинция Белуджистан, граничеща с Иран.

През януари ISIS пое отговорност за двойните самоубийствени атентати в иранския град Керман, убивайки 90 души и ранявайки повече от 200. Джадун, доцент в университета Клемсън, каза, че като се има предвид "близостта до атаките, неговата силно сектантска стратегия за атака , и неговата разнообразна членска база, е много вероятно ISK [както се нарича още групата] да е играла роля в атаката в Керман.“

Заплахата за Европа

ISIS-K има амбиции далеч отвъд Южна Азия, целяйки да атакува Русия, Западна Европа и дори Съединените щати. Европейските агенции за сигурност обръщат повишено внимание на заплахата, дори ако възможностите на ISIS-K все още не отговарят на нейните амбиции.

Ханс-Якоб Шиндлер, старши директор на Проектът за борба с екстремизма отбелязва, че през юли миналата година седем мъже са били арестувани в Германия, заподозрени в планиране на високопоставени атаки и в контакт с организаторите на ISIS-K. Всички заподозрени са от Централна Азия.

Този месец двама афганистански граждани бяха задържани в Германия, обвинени в извършване на "конкретни приготовления" за нападение срещу парламента на Швеция като отмъщение за вълната от изгаряния на Корана в страната. Един от тях се е присъединил към ISIS-K миналата година, твърдят прокурорите, и техните планове са направени "в тясна консултация с" оперативните служители на ISIS-K.

Кристин Абизейд, директор на Националния център за борба с тероризма на САЩ, каза пред Конгреса миналата есен, че досега "ISIS-Khorasan е разчитала предимно на неопитни оперативни служители в Европа, за да се опита да извърши атаки от свое име".

Фитън-Браун – бивш координатор на санкциите на ООН и оценката на заплахите по отношение на ISIS, Ал Кайда и талибаните – се съгласи, че досега заплахата в Европа е била "наивна и ембрионална", но предупреди, че ISIS-K "се е включила в централноазиатската диаспора , предимно в Русия и Турция и до известна степен в Германия."

Той смята атаката в Москва за "революционен успех" за групата, демонстрирайки ниво на планиране, невиждано досега отвъд Южна Азия. ISIS твърди, че Crocus City Hall е била интензивно разузнавана.

Изтекла оценка на Министерството на отбраната на САЩ миналата година отбеляза, че "ISIS разработва рентабилен модел за външни операции, който разчита на ресурси извън Афганистан, оперативни служители в целевите страни и широки мрежи за подпомагане".

След атаката в Москва Франция, която е домакин на Олимпиадата тази година, повиши нивото на терористичната заплаха до максимум. Премиерът Габриел Атал каза, че още хиляди войници са готови да увеличат силите му за борба с тероризма, добавяйки: "Ислямистката заплаха е реална... Ние непрекъснато се подготвяме за всички сценарии."

Фитън-Браун не вижда в това тревога. "Надявам се, че греша", казва той пред CNN, "но съм много притеснен за Олимпийските игри в Париж." Той ги описа "перфектната буря" на нарастващия обсег на ISIS-K, гнева на околната среда сред радикализираните лица към ситуацията в Газа и освобождаването на бивши джихадисти от европейските затвори след излежаване на присъдите им.

Джадун каза, че не може да се пренебрегне рискът от "бранда на ISIS-K, който да резонира сред отделни симпатизанти в западните страни". Тя обясни, че тъй като бойците го виждат като "вдъхновяваща и нарастваща сила, той може да привлече хора от западните нации, които са привлечени от неговата идеология. Това може да доведе до опити на отделни лица да пътуват до зони на конфликт, за да се присъединят към нейните редици или да извършват атаки в родните си страни от името на групата".

Мразя Путин и "източния кръстоносец"

Русия може да е особено уязвима за ISIS-K. Преди десет години тогавашният лидер на ISIS Абу Бакр ал Багдади осъди "кръстоносците, техните съюзници и с тях останалите нации и религии на kufr (неверници), всички водени от Америка и Русия".

Година по-късно франчайзът на ISIS в Синай пое отговорност за бомбата, която свали руски чартърен самолет, летящ от Шарм ел Шейх до Санкт Петербург, убивайки всички 224 души на борда.

Ненавистта на ISIS към Владимир Путин произтича от руската роля в Сирия в подкрепа на режима на Асад и бруталните чеченски войни в първите години на века. Подкрепата на Русия за авторитарните режими в Централна Азия – които ISIS-K описва като „марионетки“ на Русия – задълбочи враждебността.

ISIS-K също се присмива на талибаните за „сприятеляването им с руснаците, убийците на чеченските мюсюлмани“. През 2022 г. атентатор самоубиец на ISIS-K атакува руското посолство в Кабул, убивайки двама служители.

Сега е ясно, че групата се опитва да се установи в Русия. По-рано този месец руската служба за сигурност – ФСБ – заяви, че е убила двама оперативни служители на ISIS-K в района на Калуга, които са планирали нападение срещу синагога в Москва.

Джадун каза пред CNN, че "географската близост, включването на бойци от Централна Азия в нейните редици и нейната решителна регионална и глобална пропагандна стратегия показват, че ISIS-K вероятно е изиграла роля в тази атака, вероятно чрез разполагане на свои собствени свързани бойци или чрез предоставяне на финансови средства. подкрепа или обучение на извършителите."

Фитън-Браун смята Русия за изключително уязвима от по-нататъшни атаки, с нейните служби за сигурност, заети с Украйна и огромен набор от работници мигранти от Централна Азия, поне някои от които вероятно са били радикализирани. Всички арестувани след атаката в Крокус Сити са таджики.

Няколко предишни атаки в Русия, вдъхновени от ИДИЛ или за които се твърди, са включвали таджикски, узбекски или киргизки граждани. През 2017 г. гражданин на Узбекистан извърши самоубийствен атентат в метрото на Санкт Петербург, убивайки 15 души.

Уязвимостта на Русия може да бъде повишена от лесното пътуване от Турция. Турски източници от сигурността потвърдиха пред CNN, че двама от предполагаемите нападатели на Crocus City са прекарали известно време в Истанбул, преди да отлетят обратно в Русия в началото на март, фактор, който Фитън-Браун счита за "много важен", като се има предвид присъствието на таджикски работници мигранти в Турция. Един таджикски гражданин, Шамил Хукуматов, който според ООН е бил един от "най-активните пропагандисти и високопоставени вербовчици" на групата, беше арестуван в Турция миналата година.

Отношението на руското правителство, както преди, така и след нападението в Москва, може да не му помогне да се изправи срещу заплахата. След като в началото на март САЩ предупредиха за възможността от терористични атаки на "големи събирания в Москва, включително концерти", Путин разкритикува "провокативни изявления на редица официални западни структури… Всичко това прилича на откровено изнудване и намерение да се посее страх и дестабилизира обществото ни".

Шиндлер от Проекта за противодействие на екстремизма каза, че дори ФСБ да е знаела за подобни заговори, защитното разполагане на силите за сигурност по време на концерти би намирисвало на противоречие с Кремъл - и следователно би било неразумно.

След атаката Путин каза, че тя е извършена "от ръцете на радикални ислямисти", но е била спонсорирана другаде, което предполага, че Украйна е замесена, нещо, което категорично отричаше от Киев и Вашингтон. А според директора на ФСБ Александър Бортников зад терористичната атака стоят три държави: САЩ, Великобритания и Украйна.

Разказът от Москва е, че дори ако ISIS-K или лица, вдъхновени от нея, засилят кампанията си в Русия, те ще бъдат разглеждани като марионетки на по-тъмни сили. Това може да изкриви събирането на разузнавателна информация.

За ISIS-K нападението в Москва е преврат. Рита Кац, изпълнителен директор на SITE Intelligence, каза: "Глобалната подкрепа на ISIS се основава в голяма степен на нейния имидж на способна организация и това опустошително клане в Русия само ще подхрани този имидж."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

128

Анонимен

преди 1 месец

По закона на Мърфи, ИДИЛ ще вземе да пуфне нЕкой митинг на копейки, защото само те обичат да се събират на тълпи. Все едно канят: "Ела, Вълчо, изяж ме". Сами се натрапват като удобна мишена.

127

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 117. Ти в кой век живееш? Времето на камикадзетата отдавна мина. Днес ИДИЛ и подобните ней секти предпочитат друг (гладни бедни хорица) да им върши черната работа и плащат на наемници. Свърши се със старите методи. Днешните ислямисти са компютърно поколение и не вярват на шашмата с девиците. Светът се променя, ти не мърдаш.

126

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 121 Прав си. Кремльовския дрогиран дрОгар не издържа на напрежението, въпреки транквилантите и махорката.

fallback