Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в интервю, публикувано в днешния брой на московския в. "Известия", че предложеният от Украйна мирен план е "безсмислен" и се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии, предаде Ройтерс.

Още по темата
В интервюто Лавров отбелязва, че предложената конференция за мир не би имала успех, ако някои основни положения в нея не се променят, в това число и не се допусне участие на Русия.

"Ние сме в положение на готовност за разговори, но не на базата на "формулата на мира" на (президента на Украйна Володимир) Зеленски", казва Лавров. "Как е възможно който и да е сериозен политик във Вашингтон, Брюксел, Лондон, Париж или Берлин да казва, че няма друг вариант освен формулата на Зеленски",  допълва руският външен министър.

Той отхвърля като неприемливи условията, заложени в проекта за мир в Украйна, според които Русия трябва да се изтегли от завзетите от нея територии, включително от Кримския полуостров, който бе анексиран през 2014 г., и да бъдат възстановени границите на Украйна от 1991 г., след разпадането на Съветския съюз, отбелязва Ройтерс, като уточнява, че Зеленски отказва каквито и да е преговори с Москва по точки, различни от неговия мирен план.

Лавров казва, че се е срещнал с представители на Швейцария и с дипломати на тази страна, която се съгласи да бъде домакин в град Берн на среща на върха за мира в Украйна, и че те са го уверили в участието на Русия в мирни преговори с реалистични условия.

По думите на руския външен министър представителите на Швейцария са му казали: "Наясно сме, че нищо не може да бъде решено без вас, така не е честно". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase