Снимка: БГНЕС
fallback

Изглежда почти сигурно, че бруталното нападение срещу руснаци, отишли да гледат рок концерт в Москва в петък вечерта, е било ислямистка терористична атака.

Най-малко 133 души загинаха, а десетки други бяха ранени, след като въоръжени мъже с автоматични оръжия нахлуха в сградата на Crocus City Hall в Москва и откриха огън, предизвиквайки блъсканица.

Ислямска държава пое отговорност за атаката, първоначално чрез своя медиен канал Amaq, а след това директно. Начинът на действие на атаката също съответства на предишни атаки на Ислямска държава.

Широко се съобщава, че атаката е дело на Ислямска държава Хорасан (ISIS-K), клон, създаден през 2015 г. в Афганистан.

Но коя е тази група, защо биха атакували Русия и какво означава това за по-широката терористична заплаха?

Какво е ISIS-K?

ISIS-K е клонът на Ислямска държава, който прави най-последователни и енергични опити за терористични атаки в цяла Европа, включително в Русия. ISIS-K е планирала около 21 атаки в девет страни през изминалата година спрямо осем през предходната година.

ISIS-K беше под огромен натиск от афганистанските специални части и американските войски, преди Съединените щати да се изтеглят напълно от страната през 2021 г. Въпреки че този натиск продължи под управлението на талибаните, ISIS-K нарасна в сила през последните години с няколко хиляди бойци сега действат в почти всяка от 34-те провинции на Афганистан.

Ако ISIS-K наистина е отговорна за атаката в Москва, трябва да се подготвим за нови опити за атаки – не само в Русия, но и в цяла Европа.

Европейските власти са арестували оперативни служители на ISIS-K многократно. След години на предупреждения, че Ислямска държава възстановява капацитета и решимостта си да поднови международна терористична кампания, петъчната атака показва, че заплахата е непосредствена и значителна.

По-рано този месец САЩ, заедно с пет други нации, споделиха разузнавателна информация, която имаха, че ISIS-K планира атаки в Москва. Но тези предупреждения бяха отхвърлени миналата седмица от президента Владимир Путин и Кремъл като част от опит за дискредитиране на Русия.

Атаката идва в най-лошия възможен момент за лидера на Русия, в резултат на успешната му "изборна кампания", която му уреди още шест години на власт.

И може би поради тази причина петминутното телевизионно обръщение на Путин в събота, в което той насочи вината към Украйна, дойде толкова късно.

Все още не знаем дали Кремъл ще продължи да обвинява Украйна или Запада за атаката, или ще приеме, че Ислямска държава е отговорна.

Така или иначе, вероятно ще отговори с вълна от насилие, репресии срещу общностите на мюсюлманското малцинство в Русия в региона на Северен Кавказ и извън него.

Защо атакуваха Русия?

И Ислямска държава като цяло, и ISIS-K в частност, отдавна са обявили намерението си да ударят Русия.

Те цитираха по-ранната военна окупация на Афганистан от Русия през 80-те години и дългата история на репресии срещу мюсюлманските общности в Русия, особено в Северен Кавказ. Те също цитираха ролята на Русия в осигуряването на спасителен пояс за бруталния режим на Башар ал-Асад в Сирия.

Но също така вероятно възможността и персоналът са накарали групата да избере мека цел в Москва, както и всичко друго.

Ислямска държава извърши множество атаки в Русия от 2016-2019 г., докато още няколко заговора бяха пресечени от 2021-23 г.

Много от бойците на ISIS-K, арестувани в Европа, включително в Русия, през последните две години са руски граждани и хора от Централна Азия, свързани с Русия.

Последните арести бяха извършени този месец, когато руските власти твърдяха, че са предотвратили планирано нападение срещу синагога в Москва.

А миналия месец руски гражданин, обвинен във връзки с "Ислямска държава", беше арестуван в Полша, докато друг беше арестуван да работи в строящо се ядрено съоръжение в Турция.

През последните години по-голямата част от успешните атаки на ISIS-K бяха в Афганистан, като много от тях бяха насочени към малцинствената шиитска мюсюлманска хазарска общност.

Например групата извърши масов самоубийствен атентат извън летището в Кабул през август 2021 г., в разгара на хаотичната евакуация от Кабул, което доведе до смъртта на около 170 цивилни и 13 американски военни.

ISIS-K също извърши бомбен атентат срещу руското посолство в Кабул през септември 2022 г., като уби най-малко шестима.

През януари тази година ISIS-K изстреля a масов самоубийствен атентат в Керман, Иран, убивайки близо 100 души на церемония за отбелязване на четвъртата годишнина от убийството на генерал Касем Солеймани.

Какво следва за Путин и има ли по-широка терористична заплаха?

Терористичните атаки, включително тези в брутални режими като Иран или Русия, са трагични атаки срещу обикновените хора, които не са виновни за политиката на политиките на правителствата, при които са принудени да живеят.

Когато бъдат атакувани, авторитарните режими са склонни да реагират с брутални репресии, които вероятно ще доведат до цикли на насилие, с по-малко сдържаност и отчетност, отколкото обикновено се случва с операциите за борба с тероризма в отворените общества.

Атаката в петък вечер в Москва беше кошмарна, но за съжаление ужасът вероятно ще бъде само началото.

Независимо от това как Путин и Кремъл решат да отговорят, атаката идва като напомняне, че заплахата от тероризъм, представлявана от групи като Ислямска държава и Ал-Кайда, сега отново се увеличава. След пет години на дейност предимно в Западна Азия, Близкия изток и Африка, тези групи сега представляват нова заплаха за Запада.

Продължаващото разрастване както на ISIS-K, така и на Ал Кайда под управлението на талибаните в Афганистан трябва да ни тревожи много повече, отколкото сме признавали.

Атаката от петък е ясно напомняне, че не трябва да гледаме настрани и да продължаваме да си измиваме ръцете от всеки опит да се подобрят нещата в Афганистан. Няма лесни отговори, но обръщането и бездействието само ще влоши ситуацията.

Анализът е на Клаудия Лоренцо Рубиера за The Conversation

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

193

Анонимен

преди 1 месец

Пълна заблуда няма ИДИЛ или ислямска държа,всичко е постановка на Франция ,Англия ,сащ и Украйна ,Путин е в час скоро че има отмащение )

192

Анонимен

преди 1 месец

Заглавието прави до някъде манипулация.

191

Шаши

преди 1 месец

Урсула иска още ИДИЛ в ЕС. Като гинеколог е много заинтересувана от по тъмните народности. Види ли такъв и гинекологията почва да й трепери, като камбанка.

fallback