Снимка: БГНЕС/EPA

Тази седмица 27-те лидери на ЕС започнаха трудни дискусии, които ще продължат месеци наред, за това как да се финансира основен ремонт на отбранителния сектор и как да се увеличи драстично помощта за Киев на фона на засилените опасения, че руските войски напредват в Украйна, и съмненията относно ангажимента на Вашингтон към Европа.

За първи път в официална обстановка лидерите обсъдиха възможността за емитиране на съвместни облигации за финансиране на разходите за отбрана - потенциално трансформиращо събитие, което би предвещало мащабна консолидация в блока. Те също така призоваха Европейската инвестиционна банка, кредитното звено на ЕС, което има около 466 млрд. долара неизплатени задължения, да промени правомощията си, за да увеличи подкрепата си за отбранителната промишленост.

Но най-радикалното е, че страните от Групата на седемте и ЕС обсъждат перспективата за използване на финансов инженеринг за увеличаване на печалбите от обездвижените руски държавни активи, за да се генерира много по-високо ниво на финансиране, което може да бъде изпратено на Украйна. Много от тези предложения обаче вече срещнаха отпор от страна на по-богатите държави от блока, включително Германия и Нидерландия.

"Предложих еврооблигации и ако това не потръгне, тогава предложете нещо друго, някакво друго решение, за да можем да решим този проблем", заяви естонският министър-председател Кая Калас пред репортери преди срещата. "Защото има голям проблем с финансирането на отбранителната индустрия. Нуждаем се от решение сега, не можем да го отлагаме."

ЕС развива амбициозни планове за съживяване на европейската отбранителна индустрия на фона на нарасналите опасения, че Москва може да нападне Европа след войната си в Украйна, и на опасенията относно ангажимента на САЩ към Европа, особено ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом.

След години на орязани разходи за отбрана, които атрофираха сектора, в резултат на това все повече държави от ЕС отделят поне 2 % от БВП за отбрана - по приблизителна оценка девет държави през миналата година, в сравнение с четири през годината преди пълномащабното нахлуване на Русия.

ЕС изпраща на Киев най-много помощи, но САЩ водят по отношение на оръжията. Двустранни ангажименти към Украйна, януари 2022 г. - юли 2023 г., по видове

Германският канцлер Олаф Шолц стигна дотам по време на срещата да предупреди колегите си лидери, че ако САЩ се оттеглят от отношенията си с Европа в областта на отбраната, тогава блокът ще трябва да направи още повече, за да изпълни отбранителните си цели, твърдят запознати с разговора.

На срещата на върха лидерите възложиха на институционалните органи на ЕС да изготвят доклад, в който да проучат всички възможности за финансиране на сектора на блока, и да докладват до юни, когато лидерите ще се съберат отново след изборите в ЕС. Относно използването на печалбите от обездвижени руски активи лидерите заявиха, че ще продължат работата по неотдавнашно предложение на външнополитическия орган на блока.

Неутрални държави като Австрия призоваха за предпазливост по отношение на използването на печалбите от руските активи за военни цели, като вместо това настояха средствата да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

Някои европейски държави не са склонни да предприемат нищо, което би могло да се възприеме като ефективно изземване на активите, тъй като се притесняват, че могат да се сблъскат с правни предизвикателства, да изложат на риск стабилността на еврото и да се сблъскат с ответни мерки от страна на Москва. В същото време така наречените пестеливи държави като Германия, Нидерландия и Швеция се противопоставят категорично на съвместното вземане на заеми за това, което според тях не е непосредствена криза.

Дори и лидерите да приветстваха инициативата, водена от Чехия, за закупуване на 800 000 боеприпаса за Украйна, според запознати някои от най-големите държави в блока все още не са поели конкретни ангажименти по плана. За разлика от тях Германия отделя 300 млн. евро (325 млн. долара) за закупуването на 180 000 снаряда.

Дори унгарският министър-председател Виктор Орбан, който преди е заемал позиции срещу интересите на Киев, може би започва да осъзнава мащаба на проблема. Орбан стреля по някои южни страни, които искаха да избегнат прекалено ястребски език срещу Русия по време на дискусиите на срещата на върха, като каза, че югът не разбира, защото войната не е достигнала до техните граници, каза Калас пред репортери, докато приветстваше коментарите му.

Но тъй като ЕС се стреми да увеличи производството на всичко - от боеприпаси до системи за противовъздушна отбрана - и да обърне тенденцията да купува ключовите си оръжейни системи от САЩ и Азия, мащабът на необходимото финансиране през следващите години вероятно ще бъде много по-голям от очакваното. Комисарят по промишлеността на ЕС Тиери Бретон призова блока да обмисли възможността за изразходване на 100 млрд. евро.

Някои европейски лидери засилват идеята за продажба на облигации, обезпечени с печалбите от замразените активи на руската централна банка, за да се генерират десетки милиарди долари, които да бъдат изпратени на Киев. САЩ предложиха на съюзниците си от Г-7 да създадат дружество със специална цел, което да емитира облигации за поне 50 млрд. долара, обезпечени с печалбите, генерирани от активите, съобщи тази седмица агенция Bloomberg.

Бихте могли да използвате приходите от руските активи, "за да излезете на капиталовите пазари и да ги използвате като годишни лихвени плащания", заяви в четвъртък белгийският министър-председател Александър Де Кроо. "Това е начин да се използват печалбите от замразените руски активи, за да се привлече много по-голям обем, което според мен е необходимо."

Повечето членове на НАТО не са постигнали целта за разходи през миналата година. Разходи за отбрана като дял от БВП, оценки за 2023 г. Все пак дискусията за съвместния дълг за финансиране на отбраната е изправена пред трудна битка.

Дипломатите са обсъждали дали в текста на заключенията на лидерите да се посочат различните варианти, включително евентуални еврооблигации, но споменаването на съвместен дълг е било отхвърлено от Германия, казаха хората, които говориха при условие за анонимност. По време на обсъжданията нидерландският министър-председател Марк Рюте също е дал ясно да се разбере, че съвместният дълг за отбрана е червена линия, каза един от хората.

"Това би довело до момента на Хамилтън", каза Рюте пред репортери за идеята за съвместни облигации за отбрана, визирайки окончателната стъпка, довела до създаването на американското федерално правителство. "Това би било много фундаментална стъпка, която аз не подкрепям. Аз съм за колектив от суверенни държави, а не за федерация".

Въпреки ограничения напредък по въпроса за еврооблигациите на срещата на върха основната цел на висшите служители на ЕС беше поне да не се затваря вратата за тази възможност в бъдеще с оглед на отпора на пестеливите държави, според служители на ЕС.

"Отбранителната стратегия не е жизнеспособна без достъп до финанси", заяви президентът на Литва Гитанас Науседа пред репортери в кулоарите. "Трябва да разполагаме с всички варианти на масата."

Още интересни анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase