Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников обяви днес, че освен задържаните единадесет души, заподозрени в пряко извършване и съучастие в нападението в Подмосковието на 22 март, има и други замесени, чийто брой ще продължи да расте, предаде Ройтерс, като се позова на руски новинарски агенции.

По последни данни загиналите при нападението в петък вечерта в концертната зала "Крокус сити хол" в руския град Красногорск в Московска област са най-малко 139, припомня Ройтерс.

Още по темата
Според директора на ФСС зад нападението по време на концерта на руската група "Пикник" стоят САЩ, Великобритания и Украйна, информира руската агенция ТАСС, на която се позовава Ройтерс. Украйна отхвърли обвиненията на Русия в съучастие в нападението, за което отговорност пое още в нощта на петък срещу събота джихадистката групировка "Ислямска държава".

"Мислим, че това е така", отговори директорът на ФСС, цитиран от ТАСС, на въпрос на журналист стоят ли САЩ, Великобритания и Украйна зад нападението в Красногорск.

След разширеното заседание на главната прокуратура на Русия Бортников заяви пред представители на медиите, че "за най-голямо съжаление заплахата от терориристични актове на територията на Русия остава". Той припомни, че ФСС преди е предотвратявала терористични актове на украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) и на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) на територията на руски области, граничещи с Украйна, както и на други места.

На журналистически въпрос следва ли да бъде призната украинската ССУ за "терористична организация" Бортников отговори: "Разбира се, че това трябва да се направи. Аз смятам, че има основание за това. Не само да се признае, но и да се предприемат съответстващите решения."

Началникът на ФСС добави, че ръководството на специалните служби на Украйна, в това число ръководителят на украинското ГРУ Кирил Буданов, представлява законна цел на Русия.

"Тези, които извършват престъпления срещу Русия и руските граждани, се явяват законна наша цел", каза Бортников. На неговата служба е известно, че "украинската страна е извършвала обучение на бойци на територията на Близкия изток", допълни той. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase