Снимка: БГНЕС

Няколко високопоставени членове на режима на руския президент Владимир Путин призоваха страната да върне смъртното наказание след петъчната атака срещу концертна зала в Москва.

Русия има мораториум върху смъртното наказание от 90-те години на миналия век, но в лагера на Путин нарастват призивите той да бъде отменен след най-смъртоносното нападение в страната от две десетилетия.

„Сега се задават много въпроси относно смъртното наказание“, каза в събота Владимир Василиев, ръководител на управляващата партия „Единна Русия“ в Държавната дума, долната камара на парламента. „Тази тема определено ще бъде задълбочено, професионално и съдържателно разработена. Ще бъде взето решение, което ще отговори на настроенията и очакванията на нашето общество“, каза Василиев във видео изявление. „Необходимо е да се върне смъртното наказание, когато става дума за тероризъм и убийства“, каза в събота Юрий Афонин, заместник-ръководител на комисията по сигурността на Държавната дума.

Бившият президент Дмитрий Медведев, сега заместник-ръководител на Съвета за сигурност, и председателят на Думата Вячеслав Володин – двама от близкото обкръжение на Путин – също призоваха „терористите“ да бъдат „унищожавани“. „Терористите разбират само терор за отмъщение... смърт за смърт“, каза Медведев в петък в публикация в Telegram.

Този ход беше подкрепен и от ръководителите на други две пропутински партии в руския парламент. Критиците изразиха безпокойство относно плановете, включително поради широкото използване на закони за борба срещу тероризма и екстремизма от Русия, които бяха използвани за насочване към противниците на Кремъл и поддръжниците на Украйна.

Според независимия новинарски сайт Mediazona властите са задвижили рекордните 143 наказателни дела, свързани с „терора“ през 2023 г. срещу по-малко от 20 на година преди 2018 г. По-рано този месец руският надзорен орган за финансов мониторинг добави „международното ЛГБТ движение“ към своя черен списък на „терористи и екстремисти“. Алексей Навални, най-яркият критик на Путин от последното десетилетие, който почина в арктическа затворническа колония миналия месец, беше сред онези, които излежават години в затвора по обвинения в "екстремизъм".

„Ако позволим смъртното наказание за тероризъм, осъзнавате ли колко хора ще убие системата?“, каза в събота активистката за правата на жените Альона Попова в Telegram. „Колко души са в затвора в момента... които по никакъв начин не са терористи?“ добави тя. „В никакъв случай не трябва да играем с трагедията“, призова тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase