Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за атаката в петък срещу концертна зала в Москва, при която загинаха над 130 души. Експерти по тероризъм твърдят, че нейният афганистански клон най-вероятно носи отговорност.

Откакто фундаменталистките талибани превзеха Кабул, ISKP – афганистанският клон на ИД – успя да грабне членове от съперничещото си движение и многократно демонстрира волята и способността си да нанася удари извън границите на Афганистан. Експлозия от август 2021 г., за която се твърди, че е дело на групата, уби 100 цивилни и 13 американски войници на летището в Кабул, точно когато САЩ се изтегляха от афганистанската столица и талибаните сложиха ръка на властта. Това беше най-смъртоносната атака на ИД срещу САЩ. Вашингтон предложи награда от 10 милиона долара за информация относно лидера на ISKP Санаула Гафари, известен също като Шахаб ал Мухаджир. Роден през 1994 г., той е „отговорен за одобряването на всички операции на ИД в целия Афганистан, за финансирането и провеждането на операциите“, според Държавния департамент на САЩ, който използва алтернативен акроним за ISKP. Външното министерство на САЩ постави Гафари в своя черен списък с чуждестранни терористи през ноември 2021 г.

Oще по темата

Близки връзки до центъра

Клонът на ИД в Афганистан е изграден от лица, пристигащи от Ирак и Сирия, за разлика от почти навсякъде другаде по света, където съществуващите клетки са обещали да подкрепят нейната кауза, каза Ханс-Якоб Шиндлер, директор на изследователския проект за борба с екстремизма (CEP) и бивш експерт на ООН по тероризма. „Те имат много близки връзки с центъра, много повече от другите филиали“, каза Шиндлер пред AFP, добавяйки, че това им дава достъп до достатъчно финансиране. Лукас Уебър, съосновател на специализирания уебсайт Militant Wire, подчерта, че „ISKP се очертава като най-международно активния клон на ИД... произвеждащ пропаганда на повече езици, отколкото всеки друг клон след разцвета на халифата в Ирак и Сирия“. Той организира "амбициозна и агресивна кампания за укрепване на способностите си за външни операции и нанасяне на удари върху различните си врагове в чужбина", добави Уебър.

На радара

И западните, и руските служби за сигурност отдавна наблюдават ISKP. Във вторник германските власти арестуваха двама афганистански заподозрени джихадисти, за които се смята, че са планирали нападение срещу шведския парламент. Публичните изгаряния на Корана увеличиха терористичната заплаха срещу Стокхолм. Твърди се, че един от двамата мъже е пътувал от Германия, за да се присъедини към ISKP. Преди това Германия разби руско-таджикска мрежа през 2020 г., а през 2022 и 2023 г. бяха взети на мушка още групи.

Руските власти съобщиха на 7 март, че са убили заподозрени членове на ISKP при операция в района на Калуга югозападно от Москва. Властите казаха, че те са планирали нападение срещу синагога в столицата. Казахстан каза, че двама негови граждани са били убити при операцията.

Погледът към Русия

Русия се превърна в приоритетна цел за ISKP, която осъжда нейната инвазия в Украйна и нейните военни интервенции в Африка и в Сирия, каза Уебър. Самоубийствен атентат през 2022 г. беше насочен към посолството на Русия в Афганистан. ISKP „работи за разширяване на обхвата си в цяла Централна Азия и Русия“, обединявайки „рускоезично медийно крило за изграждане на подкрепа и подстрекаване на насилие в страната“, добави Уебър.

Шиндлер смята , че с нахлуването в Украйна, Русия е по-примамлива цел. Атаката от петък, която е сравнително евтина и лесна за реализация, е "голям символ", добави той.

„Трудно е да се прецени колко важна е днешната атака в Москва за „Ислямска държава“ и какво показва тя (атаката) за нейната еволюция“, коментира Торе Хеминг от Международния център за изследване на радикализацията в мрежата X. „Ислямска държава работи от 2019 г., за да възстанови институционално звено, отговарящо за външни операции“, добави Хеминг, „първо в Турция и по-късно в Афганистан с централноазиатци като ключови участници“. „Въз основа на досегашния голям брой осуетени заговори и днешната атака, изглежда, че те успяват“, каза Хеминг. ISKP сега има „Афганистан и Централна Азия като център за насочване към Русия и Турция като врата към Европа“, добави той. /БГНЕС/АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

248

Анонимен

преди 1 месец

До 476 Не разчитай! Тръмп си мени мнението с честотата, с която ти праскаш коментари в сайта. Какво ли не обещават политиците срещу избори (справка: Костадинов, който хем е против ЕС, хем ще праща депутати там). Пък и подобно решение не зависи само от него. Моята прогноза: от това ежедневно напрежение Путин може да е предал Богу дух преди тези избори. Много гафове му се събраха.

247

Голям цирк

преди 1 месец

Базата на Омон се намира срещу Сити Центъра,а им беше нужно час да пресекат улицата.Хванали терористите от Киргизтан на беларуската граница и то беларуски граничари,а Вова Путин фъфли за Украйна.Толкова е комплексиран джуджака от тази пуста Украйна,че вече е явна фобия.

246

Доката

преди 1 месец

Ако Западът се оттегли от арабския свят той ще се превърне в нова държава начело с ИДИЛ и тогава ще разбереш, че си простичък и не трябва да пишеш глупости.

fallback