Снимка: Bulgaria ON AIR

Съветът на ЕС се събра на заседание в Брюксел с фокус върху военното подпомагане на Украйна. Идеята за използване на печалбите, генерирани от активите на Руската централна банка, които са замразени в Европейския съюз, да бъдат дадени на Украйна, получи "зелена светлина". На този фон - тази нощ отново сме свидетели на атаки с ракети и дронове. Украйна твърди, че е успяла да неутрализира повечето от тях.

"Парите са изключително важен фактор, особено когато трябва да се противостои на една сравнително мощна военна машина, каквато е руската армия и чието настъпление продължава. Има преобладаваща подкрепа за този предложен от Жозеп Борел план, според който чрез отделянето на печалбите от замразените руски активи, да се генерират средства, които да се пренасочват за военно подпомагане на Украйна", каза журналистът от БНР Григори Недялков в студиото на "България сутрин".

Той припомни думите на Урсула фон дер Лайен, че сумата е 3 млрд. евро годишно.

"Има обещание, че 1 млрд. евро ще могат да бъдат осигурени до юли месец. Посланието е недвусмислено - Европейският съюз трябва да покаже, че е готов да действа бързо и решително. ЕС по този начин показа на Путин, че е способен да му противодейства, независимо от появилите се колебания в САЩ. Според това, което до момента приема Европейският съюз, не става въпрос за конфискация на руските активи, а става въпрос за лихвите. Сред факторите за тези печалби са високата инфлация, санкциите, които бяха въведени и вдигането на лихвите от страна на ЕЦБ", допълни Недялков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Журналистът поясни, че от началото на войната до този момент общо в света са замразени над 300 млрд. руски активи, а около 2/3 от тях са в ЕС.

"Около 70% от тези 2/3 се държат от една белгийска компания, като се смята, че само за миналата година от тези активи е спечелила 4,4 млрд. евро. Европейският съюз се е погрижил, за да намери правилния механизъм, по който отчисления - става въпрос за отчисления на депозитарите, които държат активите", коментира още Григори Недялков.

А Зеленски, макар и дистанционно, участва в заседанието на ЕС.

"Еднозначно той сочи какви са големите нужди на украинската армия в момента. Това са боеприпаси. Не пропуска да спомене и нуждата от модернизиране на тяхната бойна авиация. Нека не забравяме, че САЩ позволиха страни, които притежават техни самолети, да бъдат прехвърлени към Украйна, но и там има дефицити. За Киев най-важно е в момента да си набави боеприпаси за артилерийски системи. В този контекст е планът на Чехия, чрез който се смята, че вече са осигурени около 800 000 боеприпаси и снаряди за украинците. Има изгледи до края на тази година те да станат 1 милион", каза още журналистът.

От думите му става ясно, че боеприпаси по чешкия план ще бъдат набавени от страни, които са извън ЕС: "Все повече се признава необходимостта и експлоатация на ядрената енергия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase