Снимка: архив, БГНЕС

Най-малко две базирани в Украйна въоръжени групировки, твърдящи, че са съставени от руснаци, борещи се срещу Кремъл,  твърдят на страниците си в социалните мрежи, че днес са дали начало на нахлуване през западните граници на Русия, съобщи Ройтерс.

Както Легионът "Свобода за Русия", така и батальонът „Сибир“ обявиха на профилите си в социалната мрежа „Телеграм“, че са предприели атаки от Украйна на руска територия.

Още по темата
„Ще си върнем страната от режима сантиметър по сантиметър“, съобщи Легион „Свобода за Русия“ в коментара си в „Телеграм“.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди по независим начин тази информация. Тя не е успяла и да се свърже за коментар днес и с руски официални източници.

В миналото руските източници са определяли групите за марионетки на Въоръжените сили на Украйна и на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, което според Москва се опитва да предизвика хаос в Русия.

Андрий Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната на Украйна, заяви пред украинския телевизионен „Канал 24“, че групировките провеждат операции на руска територия независимо от Украйна. Той допълни, че в операцията участва и трета групировка – „Руски доброволчески корпус“.

Според Ройтерс коментарът на Легион „Свобода за Русия“ се отнася до предстоящите в края на тази седмица избори в Русия.

„Народът ще гласува за този, за когото иска, а не за този, за когото трябва. Руснаците ще живеят свободно“, заяви групировката.

Легионът „Свобода за Русия“ и „Руския доброволчески корпус“ и преди са поемали отговорността за подобни нападения от украинска на руска територия.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase