Снимка: БГНЕС

Руските военни се подготвят за продължително противопоставяне с държавите членки на НАТО в региона на Балтийско море, тъй като Кремъл разширява военния си потенциал на запад, съобщиха шпионските служби на Литва.

Според съвместен доклад на военните и вътрешните разузнавателни служби на балтийските държави военните на президента Владимир Путин все повече използват въздушни, морски и ядрени сили, за да проектират руския потенциал в Балтийско море. Развитието е част от мащабна реорганизация на въоръжените сили на Русия в западните ѝ региони, се казва в доклада.

Все пак изграждането на необходимата инфраструктура и оборудването на частите с личен състав и въоръжение ще отнеме „поне няколко години“.

„Тя едновременно компенсира загубите си в Украйна и създава нови способности за дългосрочна конфронтация със Запада“, се казва в доклада на литовското разузнаване.

Тъй като кампанията на Русия в Украйна навлиза в третата си година, членовете на НАТО от източния фланг на алианса все по-често повдигат въпроса за потенциалната пряка заплаха за Запада. В неотдавнашен доклад естонското разузнаване прогнозира, че Русия ще се нуждае от три до пет години, за да възстанови военната си машина дотолкова, че да представлява пряка заплаха за военния алианс.

Позовавайки се на още една заплаха в региона, докладът посочва, че Беларус е постигнала напредък в създаването на „надежден ядрен потенциал“ на своя територия, след като миналата година Русия обяви, че ще разположи нестратегически ядрени оръжия в страната.

Оттогава насам правителството в Минск поднови инфраструктурата за съхранение на ядрени материали, а военният персонал беше обучен да работи с ядрени системи. Белоруските сили разполагат с две потенциални средства за доставка на ядрено оръжие - ударните самолети Su-25, базирани във военновъздушната база Лида, близо до литовската граница, и мобилните ракетни системи „Искандер-М“ в Осиповичи в централен Беларус.

„Русия все по-често прибягва до изнудване и заплахи, включително използване на ядрена реторика, за да принуди Запада да намали подкрепата си за Украйна“, се казва в доклада.

В знак на неодобрение на присъединяването на Финландия към НАТО миналата година Русия разположи кораби, способни да носят крилати ракети „Калибр“, на Ладожкото езеро - воден басейн в региона Карелия близо до югоизточната граница на Финландия.

Кремъл също така нареди на тежките бомбардировачи Tu-22M3 да извършат пет полета над Балтийско море през 2023 г., в сравнение с нито един през предходната година.

Разузнавателните служби както в Русия, така и в Беларус стават все по-агресивни в търсенето на цели за вербуване, като нарастващата белоруска диаспора е изложена на най-голям риск да бъде преследвана от агенти, твърдят литовските агенции, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase