Снимка: БГНЕС

Първата дама на Украйна отхвърли поканата да присъства на речта на президента Байдън за състоянието на съюза заедно с вдовицата на Алексей Навални, подчертавайки враждебността в Киев към покойния руски опозиционен лидер.

Олена Зеленска и Юлия Навалная трябваше да седнат до Джил Байдън, първата дама на САЩ, по време на утрешното събитие в Капитолия на САЩ, съобщи The Washington Post .

Потенциалното присъствие на Навалная обаче "предизвика дискомфорт" в украинците заради коментарите на покойния й съпруг за окупирания Крим, пише вестникът, цитирайки неназовани хора, запознати с плана на администрацията на Байдън.

През 2014 г., след като Русия анексира Крим от Украйна, Навални каза, че докато черноморският полуостров е бил превзет незаконно от Москва, е ясно, че той ще остане под контрола на Русия в обозримо бъдеще.

"Нека не се залъгваме. И съветвам украинците също да не се самозалъгват", каза Навални, който беше наполовина украинец по линия на баща си. На въпрос дали би върнал Крим на Украйна, ако стане президент, той каза: "Крим сандвич с шунка ли е или нещо, което можете да вземете и да го върнете? Не вярвам."

По-късно той призна, че метафората е тромава.

Възгледите на Навални обаче се развиха. През 2018 г., по време на неуспешния си опит да се кандидатира за президент, той предложи в Крим да се проведе международно признат референдум за бъдещия му статут. Той обаче каза, че проблемът е малко вероятно да бъде разрешен успешно за поколения напред. В съобщение от затвора след началото на пълномащабното нахлуване на Русия той каза, че законната територия на Украйна се състои от всичко в нейните граници след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., включително Крим. Коментарите му обаче дойдоха твърде късно, за да преодолеят широко разпространената вражда в Украйна.

След като Навални почина миналия месец в руски затвор в Арктика, неговите съюзници и западни лидери казаха, че той е бил убит от президента Путин. Въпреки това Кирило Буданов, ръководителят на ГРУ, украинското военно разузнаване, повтори забележките на руски официални лица, които казаха, че Навални е починал от кръвен съсирек. Коментарите му бяха приети от кремълската пропаганда като потвърждение, че Навални е починал от "естествена смърт" на 47-годишна възраст.

Не беше ясно как ГРУ би могъл да получи толкова точна информация за смъртта му в отдалечена руска наказателна институция. Мария Певчих, ръководителят на антикорупционната организация на Навални ФБК, обвини Буданов в разпространение на дезинформация. "Той лъже", написа тя в социалните мрежи.

Служител на Белия дом и кабинетът на Зеленска посочиха конфликти в графика като причина за решението й да не пътува до Вашингтон за един от акцентите в политическия календар на САЩ. От офиса на Зеленска съобщиха, че тя има уговорена среща с деца от дом за сираци в Киев.

Навалная също реши да не приеме поканата, като се позова на умората. Смята се, че Белият дом не е информирал Киев, че Навалная е решила да не присъства, каза американски служител, цитиран от The Times.

"Съпругът на Юлия почина преди две седмици. Тя е пътувала през цялото това време. Днес е първият ден, в който тя изобщо си е вкъщи. Като всяко човешко същество, тя се нуждае от време, за да се възстанови", каза Кира Ярмиш, нейният говорител.

Зеленски също направи коментари, които изглеждат дразнещи в контекста на войната. През 2014 г., малко след като Кремъл анексира Крим, той каза, че руснаците и украинците са "един народ", израз, който Путин по-късно ще използва като част от своето оправдание за своята инвазия.

"По принцип не можем да бъдем срещу руския народ, защото ние сме един народ", каза Зеленски, според "Сегодня", украинска медия. Около половината от предвоенното население на Украйна, 20 милиона души, имат роднини в Русия.

Смята се също, че нежеланието на Киев да изпрати Зеленска във Вашингтон е било мотивирано от желанието да не се противопоставят на републиканците преди президентските избори в САЩ през ноември. Доналд Тръмп почти сигурно ще осигури номинацията на Републиканската партия и някои социологически проучвания показват, че той ще победи Байдън. Пакет от 60 милиарда долара военна помощ на САЩ за Украйна беше спрян във Вашингтон поради възраженията на някои републиканци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase