Снимка: БГНЕС
fallback

В кратка статия един от опозиционните лидери в Русия Иля Яшин, който в момента лежи в затвора, сравни Алексей Навални с руския президент Владимир Путин.

"Путин говори често и надълго и нашироко за консервативни ценности - пише Яшин. - Европа и САЩ искат да ни наложат своите развратни и безбожни пътища, казва той на руснаците, за да ги изплашат и да оправдаят противопоставянето срещу „колективния запад". По темата за войната той обяснява, че само руската армия може да спаси украинските ученици от „полово неутралните тоалетни". Неговият избирателен манифест поставя силен акцент върху семейството като основа на руското общество и върху неговия ангажимент към традицията и религиозните вярвания.

Цялата тази реторика е чисто лицемерие. Консервативният дискурс за Путин не е нищо повече от политически инструмент за манипулиране на съзнанието на населението. Реалността е, че руският президент води неморален живот, напълно противоположен на ценностите, които претендира да въплъщава."

"Путин твърди, че е вярващ човек, който участва в християнски ритуали - отбелязва още Яшин. - Реалността е, че той е започнал кървава война в Източна Европа, война, в която християни убиват други християни.

Той твърди, че е защитник на семейния живот. В действителност той е човек, който публично се е дистанцирал от собствените си дъщери и когато ги споменава пред пресата, е като "онези жени".

Лицемерието на Путин е очевидно; до него Алексей Навални изглеждаше като много по-холистичен, балансиран човек, който се крепи на консерватизъм в здравия, нормален смисъл на думата.

Познавах Алексей от 23 години; бяхме приятели и познавам семейството му добре. Мога да засвидетелствам, че той наистина беше човек на вярата, за когото заповедите „не убивай" и „не кради" и етичните предписания на Проповедта на планината не бяха просто капан на религията, а стана пътеводна звезда за живота и политиката му. Мога да кажа със сигурност, че за разлика от Путин, Алексей също беше истински семеен човек: любящ син, съпруг и баща. Семейният му живот, основан на любов и взаимно уважение, винаги е бил за мен източник на възхищение.

Натискът, който руското правителство и разузнавателните агенции оказаха върху семейството на Алексей, е добре документиран. Брат му Олег е арестуван и фактически държан като заложник три години и половина. Жилището на Алексей в Москва и домът на родителите му бяха рутинно претърсени. Децата му бяха шпионирани, дъщеря му Даша редовно преследвана до училище от цивилни агенти на руската федерална служба за сигурност, ФСБ.

Съпругата му, Юлия Навальная, казваше на журналисти, че Путин очевидно вижда семейството им като слабо място на Алексей (вероятно мисли за своето). Тогава тя щеше да обясни, че Путин греши; напротив, семейството му беше за Алексей основният източник на подкрепа, извор на сила и вдъхновение. Самата Юлия беше не само негова твърда съпруга, но и ключов политически съветник, чието мнение той винаги вземаше под внимание.

Семейството му остава източник на сила за Алексей дори сега, когато той загина в затвора. Юлия никога не е имала независими стремежи, нито е възнамерявала политическа кариера за себе си. Но убивайки Алексей, Путин не й остави избор – и тя грабна знамето на борбата.

Подозирам, че Путин е склонен към шовинизъм и едва ли ще приеме жена на сериозно за опонент. Но той не познава много добре Юлия и скоро, сигурен съм, ще осъзнае грешката си.

Що се отнася до мен, пожелавам успех на Юлия Навальная и ще я подкрепям, макар и зад решетките."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 2 месеца

Това ли са руските дисиденти? Те са религиозни фанатици и фантазьори и техните по детски наивни мечти са използвани, и ще бъдат използвани от Запада за разпада на Русия. Що убивал християни? Защото няма значение религията при военен конфликт. Всички са равни. Религиозните фанатици като Яшин ще убиват само други религии, най-вече мюслюмани.

53

А

преди 2 месеца

Значи колко е зле по затворите в Русия )), като гледам, че един уж политически затворник може да пише и публикова статиите си директно от затвор, да критикува Путин и да призовава към смяна на власт и все още да е жив и здрав и без наказание дори.

52

путин умря в 2022

преди 2 месеца

ТОЯ Е СИЛИКОНсурат. ЯПОНЦИТЕ ОТДЕЛНО ОТ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ШЕФА НА ЦРУ ПРЕЗ 2022, С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ УСТАНОВИХА, ЧЕ НИТО ЕДИН ОТ ДВОЙНИЦИТЕ НЕ Е ИСТИНСКИ путин. В КРЕМЪЛ СЕ СТРАХУВАХА ДА ОПОВЕСТЯТ НОВИНАТА ЗА СМЪРТТА МУ. ТАКА Е ПО УДОБНО ЗА ТЯХ: АКО СЕ ПРОВАЛЯТ, ЩЕ ПРЕХВЪРЛЯТ ЦЯЛАТА ВИНА ВЪРХУ НЕГО.

fallback