Снимка: БГНЕС

България е отказала да окаже правна помощ на Русия по искане относно експлозията на камион на Кримския мост по политически причини, съобщи пресслужбата на Главната прокуратура, предаде ТАСС.

"През октомври 2023 г. беше получено съобщение от Министерството на правосъдието на Република България за отказ от правна помощ по молба на Русия по наказателното дело за взрива на камион на Кримския мост поради факта, че изпълнението на молбата "може да накърни суверенитета на България", се казва в изявление на надзорната агенция.

"Същевременно е взето предвид общото становище, изразено през март 2022 г. на заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на България, според което "действията на Русия представляват сериозно нарушение на международното право и международните споразумения, че оправдават избора на много държави да не разглеждат исканията на Русия и Беларус за сътрудничество по наказателноправни въпроси", допълват от Главната прокуратура.

По-рано в интервю за ТАСС председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин заяви, че е установил всички обстоятелства на терористичния акт, извършен на Кримския мост през октомври 2022 г. Разследването по наказателното дело е на финален етап, обвиняемите и техните защитници се запознават с материалите по него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase