Снимка: Twitter

С малко закъснение от предварително обявения час започна опелото на Алексей Навални в църквата на иконата на Божията Майка "Утоли моята печал" в московското предградие Мариино. То обаче продължи по-малко от 20 минути, след което ковчегът бе изнесен от храма и качен на катафалката, за да бъде транспортиран до Борисовското гробище, където опозиционерът ще бъде погребан.

Пред храма от часове се извиваше опашка от хиляди хора, които искаха да си вземат последно сбогом с опозиционера, който почина на 16 февруари в наказателната колония ИК-3 "Полярен вълк" в сибирското село Харп.

Заради бързата траурна церемония обаче това успяха да направят малцина.

Ковчегът с тленните останки на опозиционера бе докаран с катафалка от моргата около 13 часа, когато трябваше да започне траурната церемония. По-рано от екипа на 47-годишния опозиционер обявиха в канала си в Телеграм, че опелото може да се забави, тъй като тялото на Навални все още е в моргата и не е предадено на близките му.

Събралите се хора посрещнаха катафалката с аплодисменти и викове "Навални" и "Русия ще бъде свободна". Сред множеството с букет червени рози в ръце бе и американската посланичка Лин Трейси.

Според руската православна традиция ковчегът на Навални беше отворен. Това означава, че опечалените могат да видят и докоснат лицето на починалия. Кадри показаха тялото на опозиционера в ковчега, покрито с рози.  Той е заобиколен от хора - включително майка му Людмила и баща му Анатолий - държащи свещи. Наблизо стои православен свещеник.

 

Когато церемонията приключи и майката на Навални излезе навън, присъстващите започнаха да я прегръщат.

Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как няколко души се приближават и я прегръщат, казвайки: "Благодарим ти за сина ти" и "прости ни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase