Снимка: БГНЕС

В Москва силите за сигурност се подготвят за опелото и погребението на Алексей Навални. В близост до църквата в Марино, където ще бъде погребан политикът, вече са монтирани огради и сводести метални детектори. Освен това се монтира антена точно до църквата, за да могат силите за сигурност да имат комуникация, докато мрежата за обикновените хора е заглушена. 

"Има връзка с погребението, но не за вас, а за специални служби", казва пред Insider мъж, който инсталира системата. На въпроса: "Какво, ще ни заглушат?" - той отговори: "Зависи от вас."

На колата пише "Мобилен интернет". В същото време самите полицаи са забележимо нервни. В разговор с журналиста те отбелязват, че не знаят какво да очакват.

Има много бариери, "като че ли са донесени от целия град", казва кореспондентът на Insider. Те са подредени точно на територията на църквата. Във всички квартали около метрото бяха поставени бариери. Включително до къщата на Навални - църквата е на около 200 метра от там.

Бариери отделят тротоарите от пътното платно.

Полицай, който е дежурен в храма, каза на кореспондента, че метрото няма да бъде затворено на 1 март, докато служителите на комуналните услуги, които поставят бариери, казват, че метростанция Марьино все още ще бъде затворена около 10 часа сутринта.

Полицията се приближава до всеки, който прави снимки на църквата и пита защо хората слагат огради.

Съобщава се, че на входа на гробището двама служители са карали посетителите да показват паспортите си и да обясняват целта на посещението си. Кореспондентът каза още, че полицията проверява личните вещи на хората, за да „предотврати терористични операции“.

Според журналиста дори в навечерието на погребението в храма е имало много московчани. Те си спомнят за Навални, говорят за това какъв е бил, обсъждат как са гласували за него на изборите за кмет на Москва през 2013 г. В същото време хората са предимно в напреднала възраст.

"Хората са недоволни, казват, че не трябва да бъде така, че е позорно как се отнасят към тялото му и семейството му. Казват, че това не е християнско. Спират, някои влизат в територията на храма. Някои ме попитаха утре в колко часа ще има сбогуване", съобщава кореспондентът.

След известно време полицията се обърна към кореспондента на The Insider и попита къде е акредитацията му.

"Не знам каква акредитация има за погребения. Трябваше да ги забавлявам. Разговорът се насочи към това къде и кой е учил. Говорихме за това."

Поклонението към Навални е насрочено за 1 март в църквата на иконата на Божията майка "Утоли моите мъки" в Марино в 14:00 часа. Погребението трябва да се състои от 16:00 часа на Борисовите гробища.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase