Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин започна годишното си обръщение към руския парламент.

Путин говори днес пред двете камари на Федералното събрание - Държавната дума и Съвета на Федерацията, половин месец преди президентските избори в Русия на 17 март, на които се очаква да бъде преизбран на поста за нов мандат до 2030 г. Той заяви, че неговата реч е "поглед към бъдещето".

Държавният глава заяви, че има проблеми за "решаване" за развитието на страната. Той е разговарял с руснаци в цялата страна, включително учители, доброволци и войници. Без да споменава конкретно Украйна, Путин говори за подкрепа на "нашите братя и сестри и тяхното желание да бъдат с Русия".

Путин нарече жителите на Донбас и Севастопол (в Крим) герои и каза, че "въстанието е повод за гордост". Тези украински територии били незаконно заграбени и анексирани от Русия.

Президентът заяви, че руският бизнес е изпратил милиарди за благотворителност през последните две години. Той допълни, че хората изпращат пакети на фронтовата линия в подкрепа на войниците, биещи се в Украйна, показвайки, че "цялата страна е с тях".

Както е обичайно в обръщенията на Путин, той използва възможността да критикува Запада.

Западът искаше да създаде "декадентска държава", но вместо това загубиха, каза той, а след това продължи да хвали Русия и нейния народ.

"Всичко, което Западът измисля, създава реална опасност от ядрена война. В крайна сметка те трябва да разберат, че ние също имаме оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия. Създават реална опасност от конфликт с използване на ядрени оръжия и по този начин от унищожаване на цивилизацията", заяви Путин.

По думите на Путин Русия е стълб на демокрацията и той няма да позволи никой да се меси във вътрешните й работи.

Руският президент заяви, че хората трябва да се обединят, за да се борят за суверенитета на Русия. Той призна, че е благодарен на всички борещи се за интереса на "отечеството", добавяйки: "Прекланям се пред вас".

Путин описа руските войски, които се бият в Украйна, като "минаващи през мелницата на войната". След това призовава за минута мълчание.

Откакто Русия започна своята пълномащабна инвазия в Украйна, отношенията между САЩ и Москва се влошиха значително. Путин заяви, че през 2018 г. Русия е представила предложение за ядрено споразумение между двете страни, но САЩ са го "торпилирали".

Путин каза, че САЩ се интересуват от преговори само, когато има ясна полза. Преди предстоящите избори в САЩ - които ще се проведат по-късно тази година - той заяви, че американските политици искат да покажат на избирателите, че "те все още управляват света".

Той обвини САЩ, че искат в крайна сметка да победят Русия и "да ни въвлекат в надпревара във въоръжаването".

Путин също така заяви, че руснаците са били жертви на така наречената "русофобия". Той нарече това "безсмислено", добавяйки: "Без суверенна, силна Русия не може да има стабилен световен ред".

Владимир Путин говори за семейните ценности, които той съсредоточава около раждането на повече деца и „умножаването на нашата мултиетническа нация“.

"Ние избираме живота, Русия остава стожерът на традиционните ценности", каза той и бе прекъснат за кратко от  аплодисменти.

Путин заяви, че през следващите шест години Русия трябва да осигури "стабилен растеж" на раждаемостта, за да "подобри качеството на живот" на семействата.

"Бъдете търпеливи, аз едва сега започвам", добави, като продължи да говори за своята визия за вътрешна политика и че трябва да се обърне специално внимание на младите семейства

Той казва, че руското правителство влага огромни суми в програми, които ще намалят данъците за семействата и ще плащат на майките, които имат повече деца.

Ще има значителни данъчни стимули, когато едно семейство има трето дете, каза Путин и добави, че ще се увеличи размерът на парите, изплащани на майки, които са родили второ дете.

Какво още каза Путин вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase