Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес лидерите на страни от Югоизточна Европа, които се събраха на среща на високо равнище в Тирана, да окажат по-голяма подкрепа на страната му, която изчерпва боеприпасите си във войната с Русия, съобщи Франс прес.

"Имаме проблеми с доставките на боеприпаси, което се отразява на ситуацията на бойното поле", заяви Зеленски, обръщайки се към лидерите при откриването на срещата в албанската столица.

Зеленски и албанското правителство са домакини днес на среща в Тирана, която е насочена към насърчаване на по-нататъшната подкрепа за Киев от страните в Югоизточна Европа на фона на нарастващите признаци на умора две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Украинският държавен глава подчерта, че неговото правителство иска да организира "украинско-балкански форум за отбранителната промишленост", тъй като някои от държавите в региона разполагат със значителен капацитет за производство на боеприпаси.

"Интересуваме се от съвместно производство с вас и с всички наши партньори", заяви Зеленски пред делегациите на Албания, Сърбия, Северна Македония, Косово, Босна, Черна гора, Хърватия и Молдова, посочва Ройтерс.

"Има около 500 отбранителни компании, работещи в Украйна, всяка от тях ни дава допълнителна сила, но не е достатъчно, за да спечелим срещу (руския президент Владимир) Путин", отбеляза той.

Зеленски предложи организирането на форум в Киев или в някоя балканска столица за засилване на оръжейното сътрудничество, като напомни, че подобни инициативи са осъществени миналата година с британски и американски компании.

Албания, Северна Македония и Черна гора, които са членки на НАТО, се присъединиха към западните санкции срещу Русия и изпратиха оръжия и оборудване в Украйна, отбелязва агенцията. Някои от балканските страни разполагат със съществена оръжейна индустрия, по-специално Сърбия и Хърватия, която е наследство от бивша Югославия.

Зеленски каза, че е поканил всички балкански лидери да участват в среща на върха на партньорите и съюзниците в Швейцария, която ще се състои тази пролет и на която ще бъде обсъдена визията му за мир, която предвижда изтегляне на руската армия от всички украински територии. Тази дипломатическа инициатива, базирана на т.нар. "мирна формула" на Зеленски, не включва Русия и е отхвърляна от Москва като несъстоятелна, отбелязва Ройтерс.

"Изключително ключово за нашите страни, за нашите свободни държави, е Путин и неговият режим да загубят войната", изтъкна още Зеленски, цитиран от агенция АТА.

Той благодари на албанския премиер Еди Рама за военната, хуманитарната и политическата подкрепа, която Албания оказва на Украйна.

"Оценявам вашето гостоприемство и възможността, която ни давате, да разговаряме за това как да подсилим региона на нашите страни и цяла Европа, защото сега всеки разбира, че пътят, който Европа ще следва през следващите поколения, е определен и ние всички искаме Европа да бъде пространство, където всяка страна определя съдбата си. Ние сме виждали в миналото как определени хора са се опитвали да определят съдбата на други страни. Това се е случвало на Балканите, в Източна Европа и в други части на Европа", посочи той, като добави, че "Путин се опитва да прави точно това".

Украинският президент предупреди също, че "Русия би направила всичко, за да дестабилизира ситуацията на Балканите и в други страни от Източния блок", съобщи БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase