Снимка: БГНЕС

Години наред Юлия Навалная беше почти постоянно до съпруга си. Тя присъстваше на политически протести и съдебни заседания, често държейки ръката му.

През 2020 г., когато Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент, Юлия беше тази, която настоя за разрешение да го изпрати в чужбина за животоспасяващо лечение.

А сега той умря сам и далеч от нея в арктически затвор.

Тя обвинява руския президент Владимир Путин за това и призовава руснаците да застанат до нея в битката срещу него.

Видеоизявлението, което Юлия Навалная публикува онлайн в понеделник, беше умишлена и драматична стъпка в светлината на политическите прожектори. Любовта й към съпруга й е толкова силна, а мъката й все още толкова сурова, че записът е болезнен за гледане.

Но е много завладяващ.

Вдовицата на Навални описва себе си като разкъсана на две, с разбито сърце. Но яростта й я кара да продължи каузата на съпруга си. Тя казва, че иска да реализира неговата "красива Русия на бъдещето", така че неговата "немислима" смърт да не е била напразна.

За някои руснаци, които се противопоставят на Путин и са много отчаяни в момента, речта ще бъде вдъхновяваща.

До този момент Юлия Навална беше сдържана и дистанцирана. Но видеото разкрива, че тя е жена с огромна вътрешна сила.

Нейната загуба - и нейната любов - й придават ясен морален авторитет и тя е ангажираща.

Силни жени

Има прецедент силни жени да се намесват вместо отсъстващи мъже.

Това се случи най-вече в съседна Беларус, където авторитарният Александър Лукашенко толкова подцени Светлана Тихановская, че й позволи да се регистрира за президентската кампания през 2020 г., когато съпругът й Сергей Тихановски беше арестуван.

Този сексизъм едва не струваше на Лукашенко изключително дългата му хватка на властта. Когато той обяви убедителната си победа, Тихановская изведе огромни тълпи на улицата, които скандираха, че вотът е бил фалшифициран.

Тя трябваше да избяга в чужбина след предупреждение от КГБ и сега действа като "президент" в изгнание.

Евгения Кара-Мурза също влезе в световна роля.

Когато съпругът й беше отровен в Москва през 2015 и 2017 г., Евгения се бореше да остане до него в болницата, пазейки го "като куче", пишат от BBC.

По това време Владимир Кара-Мурза агитира западните лидери да затегнат санкциите срещу хората на Путин.

След това през 2022 г. той беше арестуван за осъждане на руски военни престъпления в Украйна и осъден за държавна измяна.

Евгения, която е преводач по професия, сега прекарва по-голямата част от времето си, продължавайки кампанията на съпруга си за санкции - както и призовавайки за свободата му - в западни столици.

Смазваща опозиция

Юлия Навалная може да влезе в подобна роля.

Тя вече се обърна към външните министри на ЕС, които излязоха с изявление за "възмущение" от смъртта на Навални. Те обявиха, че "крайната отговорност" е на  Путин и обещаха "по-нататъшни мерки", които все още са неуточнени.

Но водещите опозиционни сили в Русия е по-трудно да се видят.

За начало Юлия Навалная е в чужбина. Тъй като току-що обвини Путин в убийството на съпруга й, пътуването обратно до Москва като активист би било много рисковано.

В Русия политическата организация на Навални е забранена като "екстремистка", наравно с групировката "Ислямска държава" и Ал-Кайда.

Точно преди организацията да бъде забранена през 2021 г., екипът на Навални свика протест, който определиха като "последната битка". Причината беше силна. Полицейската активност беше масова.

Но броят на протестиращите не беше толкова впечатляващ. Оттогава натискът върху цялата опозиция се засили.

Активистите на Навални или са в затвора, както той беше, или са избягали в изгнание, за да не бъдат арестувани.

Владимир Путин прекара последните две десетилетия на власт, като систематично смазваше всяка опозиция.

На Навалная не й остана какво да води.

Купищата цветя на паметниците на Навални в цяла Русия показват, че много хора наистина искат промяна.

Всеки път, когато почестите се премахват от мъже с черни качулки, хората носят още цветя. Това е акт на тиха и мирна съпротива.

Именно към тези руснаци се обръща вдовицата на Навални с видеото си, призовавайки хората да се обединят в юмрук и да "ударят здраво" режима на Путин.

Но техният страх и чувството за безсилие се чувстват твърде силни.

В крайна сметка Алексей Навални беше този, който удряше най-силно от всички и плати огромна цена за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase