Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин направи няколко интригуващи изявления по време на телевизионно интервю в сряда с лоялния журналист Павел Зарубин. Сред тях беше твърдението му, че би предпочел президентът Джо Байдън да спечели президентските избори в САЩ през 2024 г.

Забележките ми напомниха за една дълга нощ, която прекарах в Хавана, Куба, слушайки Фидел Кастро да понтифицира безкрайни часове по всяка тема под отдавна избледнялото слънце. Това беше точно преди изборите в САЩ през 2000 г., когато тогавашният вицепрезидент Ал Гор се изправи срещу тогавашния губернатор на Тексас Джордж У. Буш.

Попитах Кастро дали има кандидат, който се надява да стане следващият президент на САЩ. Той се засмя за момент и ми каза, че със сигурност е имал предпочитание. Но след това ми обясни, че няма да ми каже, защото ако Фидел каже кого предпочита, това само ще навреди на неговия кандидат.

Дали отговорът на Путин се основаваше на същото изчисление?

В интервюто си със Зарубин Путин твърди, че Байдън би бил по-подходящ за Русия, "защото той е по-опитен човек, предсказуем е и е политик от стара формация". Изявлението е в съответствие с други коментари на Путин за настоящия президент. След първата си среща на върха в Женева с Байдън като президент, още през 2021 г., Путин прозвуча подобно.

"Той е балансиран и професионалист и е ясно, че е много опитен", каза Путин. "Струва ми се, че говорим на един и същ език."

Дешифрирането на Путин и неговите мотиви е постоянно предизвикателство. Бившият агент на КГБ е известен с това, че играе всякакви мисловни игри. Спомнете си, когато той се срещна с бившия германски канцлер Ангела Меркел и, знаейки за страха й от кучета, отприщи своя гигантски черен лабрадор, за смело прикрития ужас на Меркел. Той изглеждаше изключително доволен.

В това последно интервю Путин също имаше някои коментари за друго така наречено интервю - по-скоро пропагандно събитие - проведено миналата седмица от опозорения бивш водещ на Fox News Тъкър Карлсън. Карлсън беше критикуван в САЩ и Европа не само заради интервюто си за софтбол и неуспеха му да предложи дори най-малък отпор срещу поройта от лъжи на Путин, но и защото някак си избягваше да задава въпроси относно каквито и да било противоречия около руски лидер, който официално е бил обвинени във военни престъпления.

Ако американците не бяха доволни, може би Карлсън очакваше Путин да бъде впечатлен. Но в сряда руският президент беше презрителен.

"Честно казано мислех, че Карлсън ще бъде агресивен и ще задава трудни въпроси."

Путин каза, че е бил подготвен за това и се надявал на това, защото "ще ми даде възможност да дам трудни отговори". Но Карлсън "избра друга тактика". Путин добави, че "не е харесал напълно" интервюто.

Психологическите игри на Путин бяха на показ, когато той седна с Карлсън. В един момент Путин му се присмива, усмихвайки се саркастично, когато отбелязва, че Карлсон се е опитал да се присъедини, но е бил отхвърлен от ЦРУ. Може би той сигнализираше, че е направил някаква проверка на миналото на своя интервюиращ; може би се опитваше да го извади от равновесие. Каквото и да беше, Карлсън изглеждаше озадачен, докато Путин изглеждаше възхитен.

Дали руският президент би предпочел Байдън – който създаде могъща коалиция, за да отблъсне Русия във войната й срещу Украйна и нарече Путин военнопрестъпник – или бившия президент Доналд Тръмп, който блика с похвали за руския лидер и току-що каза той би казал на Русия да прави "каквото, по дяволите, поиска" на всеки съюзник от НАТО, който не харчи достатъчно за отбрана, не изглежда много трудно за дешифриране.

Кастро не каза, защото не искаше да провокира предпочитания от него кандидат. Путин може да се опитва да излъже този, когото иска да загуби.

Фрида Гитис, бивш продуцент и кореспондент на CNN, е колумнист по световните въпроси. Тя е седмичен сътрудник на мнението на CNN, колумнист на The Washington Post и колумнист на World Politics Review. Мненията, изразени в този коментар, са нейни собствени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase