Снимка: YouTube

Три дни след официалното съобщение за смъртта на Алексей Навални, роднините на опозиционера не могат да получат тялото му. Нито дори да го видят. В колонията пристигна майката на политика Людмила Навалная. От там й казали, че той е бил отведен в моргата в Салехард. Служителите на моргата пък твърдят, че при тях труп няма.

Медиазона проучи видеозаписи от камери на кръстовището между Лабитнанги и Салехард - това е единственият сухопътен маршрут, по който може да се стигнете от колонията в Харпе до областния център. Медията засича кортеж от четири автомобила, включително автомобил на ФСИН, който пресича река Об в посока Салехард.

Като се има предвид, че това се случва в полунощ, медията предполага, че именно с този конвой тялото на Навални е транспортирано към Салехард.

В документа, който персоналът на колонията е предал на майката на Навални, се казва, че той е починал на 16 февруари в 14:17 местно време. Един от затворниците в ИК-3 каза пред "Новая газета", че колонията е знаела за смъртта четири часа преди това. Смъртта е обявена официално едва в 16:11 часа местно време.

Местната Бърза помощ съобщи, че лекарите от селото са стигнали до колонията за седем минути и са се опитвали да реанимират Навални повече от половин час. След това, както каза неназован служител на линейката в Салехард пред "Новая газета", тялото е изпратено в болница в Лабитнанги, на половин час път с кола от село Харп. И едва вечерта на 16 февруари, според този източник, Навални е бил доведен в моргата на областната клинична болница в Салехард.

"Медиазона" проучи камерите за наблюдение в близост до единствения сухопътен прелез между Лабитнанги и Салехард и откри кортеж на Федералната пенитенциарна служба, който пътува по този маршрут в нощта на 16 срещу 17 февруари - той може да транспортира тялото на политика.

Прелез и камери

Колонията в Харп, където е държан Навални, и най-близкият град Лабитнанги се намират на левия бряг на река Об. Вдясно е Салехард, столицата на Ямало-Ненецкия автономен окръг. Между Лабитнанги и Салехард няма мост: през лятото има ферибот през реката, а през зимата те организират ледено преминаване. Ако не вземем предвид транспортирането с хеликоптер, леденият проход е единственият маршрут между IK-3 и моргата в Салехард.

На уебсайта на един от местните интернет доставчици Mediazona откри публичен достъп до улични уеб камери, разположени от двете страни на прелеза - те позволяват на местните жители да оценят състоянието на прелеза и да наблюдават опашките за ферибота. Там се съхранява едноседмичен архив от записи.

Първата камера, която интересува медията, е инсталирана от страната на Лабитнанги и заснема от разстояние целия път през реката до Салехард, втората - недалеч от изхода към брега в Салехард. Записите от първата камера са направени от по-голямо разстояние, отколкото от втората, и следователно са по-малко детайлни.

Записите от втората камера се прекъсват на всеки няколко минути поради проблеми с уеб камерата: тя непрекъснато се рестартира и отнема няколко секунди, за да се фокусира. Въпреки бъговете, журналистите успяват да открият момента, който ги интересува в записите от двете камери.

Медията не предоставя директна връзка към източника на записа, но качва целия видеопоток, наличен към момента на публикуване на текста, в два канала на Telegram (първата и втората камера). Това е периодът от 10 февруари до 18 февруари. Те насърчават колегите си да се присъединят към нас в изучаването на това видео, тъй като може да са пропуснали нещо.

Mediazona внимателно проучи целия ден на 16 февруари, започвайки от зори, когато Навални обикновено се извежда на разходка.

Няколко минути преди полунощ на 17 февруари в кадър за първи път за целия ден се появяват коли на КАТ. Това е единственият случай през този ден, когато няколко държавни автомобила се движат в една колона.

Кортеж

Колоната, освен предните и задните коли на КАТ, включва сив седан с цивилни номера и микробус УАЗ с две характерни зелени ивици, които обозначават автомобили на системата за изпълнение на наказанията (ФСИН).

Колоната се движи значително по-бавно от другите превозни средства на прелеза. Водещият автомобил на КАТ периодично намалява и дори спира, за да не могат останалите да изостават. Точно в полунощ колите отиват от другата страна и продължматда се движат към Салехард. Медиазона не успява да открие публично достъпни камери за наблюдение в града, които да проследят по-нататъшния им маршрут.

За да се увери, че подобно преминаване на река Об от кортеж на ФСБ точно в полунощ не е стандартна процедура за конвой, Медиазона проверява записите от предишните няколко дни. Тогава на прелеза в полунощ няма колони.

Записът потвърждава, че служители на Федералната пенитенциарна служба на Ямало-Ненецкия автономен окръг са транспортирали тялото на Навални в Салехард вечерта преди пристигането на майка му Людмила и адвокатите.

"Не знаем къде е могло да бъде откарано тялото на политика след пресичането, но е очевидно, че е умишлено скрито от близките му. „Медиазона“, заедно с хиляди руснаци, настоява тялото на Алексей Навални да бъде върнато на семейството му", пишат от изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase