Снимка: БГНЕС

Руската военновременна икономика процъфтява. Това може да звучи контраинтуитивно, но основният растеж на БВП не е необичаен по време на конфликт.

Въпреки че има съмнения относно точността и пълнотата на розовите икономически данни, които Русия публикува през последните две години, Москва изглежда готова да продължи да финансира войната си за трета година. А войните обикновено са скъпи.

"От чисто икономическа гледна точка Русия има значителни възможности да продължи да води война", обяснява пред Business Insider Хасан Малик, глобален макро стратег и експерт по Русия в базираната в Бостън фирма за управление на инвестиции Loomis Sayles.

В края на краищата Русия се защитава от санкции от 2014 г., когато беше ударена с множество търговски ограничения, след като незаконно анексира Крим от Украйна. Освен това все още се поддържа от приходите от продажбите на петрол.

Ето как Русия успя да запази икономиката си силна дори след две години водене на война.

№ 1: Като води война извън собствените си граници

Една критична причина икономиката на Русия все още да работи е поради местоположението на войната.

"Войната се води до голяма степен на украинска земя и унищожава предимно украински домове, предприятия и ферми, така че прякото въздействие върху руския производствен капацитет и домакинствата е сравнително ограничено", казва Малик.

Помислете за въздействието на войната върху икономиките както на Русия, така и на Украйна.

През 2022 г., първата година от войната, руската икономика се е свила с 1,2%, според официалната статистика. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват БВП на Русия да се е повишил с 3,1% през 2023 г. Русия все още не е публикувала годишния си ръст на БВП за 2023 г.

За сравнение, БВП на Украйна се срина с 29,1% през 2022 г., а централната банка на страната прогнозира БВП на страната да нарасне с 4,9% през 2023 г. Тя не публикува официални данни за растежа.

"В сценарий, при който война не се води на вашия терен, войната може да действа като голям шок в търсенето, особено за военни доставки и работна сила", обяснява Малик. Това се случи в Русия: войната даде тласък на икономиката.

№ 2: Чрез генериране на търсене на военновременни стоки и услуги

След това идва търсенето на стоки и услуги, които поддържат войната.

Руската армия се нуждае от физически доставки - неща като оръжия, боеприпаси и превръзки. Търсенето стимулира индустриите, които произвеждат тези стоки - особено на вътрешния пазар, тъй като вносът в Русия е ограничен поради санкции.

Търсенето на военни стоки е толкова голямо, че дори една пекарна в Централна Русия е привлечена да подпомогне военните усилия. Магазинът, който показа своите прясно произведени дронове до току-що изпечен хляб по руската телевизия, сега е санкциониран от САЩ.

Воденето на война също изисква жива сила.

Русия беше изправена пред демографска криза с намаляващо население и падаща раждаемост още преди войната с Украйна. С началото на войната близо 1 милион руснаци - включително мъже в наборна възраст - са напуснали родината си, свивайки още повече работната сила в страната. Мобилизирането на мъже за войната от руския президент Владимир Путин създаде недостиг на работна ръка, който продължава от 2022 г.

Миналата година Русия се сблъска с недостиг на 5 милиона работници, тъй като свободните работни места нараснаха с близо 5% спрямо предходната година. През ноември Русия регистрира рекордно ниска безработица от 2,9%.

Благодарение на недостига на работна ръка, заплатите се повишиха - на свой ред подкрепяйки потреблението и икономическия растеж.

№ 3: Като разчитате на себе си в производството на оръжия и стоки

Русия е голяма глобална икономика — осмата по големина в света през 2022 г. — отчасти поради силната си позиция като производител на суровини като петрол, природен газ, пшеница и метали.

Въпреки това, за разлика от много страни, Русия също е самодостатъчна в производството на критични суровини като петрол, природен газ и пшеница, което й помогна да издържи години на санкции.

"Въпреки че западните санкции и търговските ограничения несъмнено са имали известно незначително въздействие върху руската икономика, въздействието е особено ограничено в до голяма степен автаркична руска отбранителна индустрия", обяснява Малик, имайки предвид икономика, основана на самодостатъчност и ограничена външна търговия.

Като един от най-големите износители на оръжие в света, Русия може също така да се снабди с повечето от отбранителните си нужди, дори за сложни оръжия, казва Малик.

Това, наред с мерките, наложени от Русия, за да даде тласък на икономиката си - включително паралелен внос, обръщане към алтернативни експортни пазари като Китай и Индия и нови вериги за доставки - допълнително размиват въздействието на западните санкции върху руската отбранителна индустрия и военновременна икономика, добави той .

№ 4: Чрез стимулиране и стабилизиране на икономиката със субсидии и политики

Държавните субсидии, разходи и политики също подкрепят икономиката на Русия.

Опитът на Москва да подкрепи военновременната си икономика беше толкова агресивен, че субсидиите за намалени ипотеки създадоха жилищен балон.

Руското правителство пусна други видове субсидирани заеми за бизнеса, което допълнително стимулира търсенето в икономиката.

Руските политици също се намесиха бързо, за да стабилизират пазара и икономиката, след като Москва нахлу в Украйна. Те предприеха стъпки, включително затваряне на Московската борса за седмици, налагане на капиталов контрол и управление на паричната политика.

"Това беше направено сравнително бързо. Много руски финансови инструменти бяха блокирани", казва Сергей Гуриев, бивш главен икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие, в разговор миналия месец.

№ 5: Чрез поддържане на нисък външен дълг и силен износ

Русия влезе във войната с малък външен дълг и текущата й сметка е на излишък благодарение отчасти на въздействието на войната върху цените на суровините.

"Подобно развитие в голяма степен компенсира западните ходове като замразяването на резервите на централната банка", казва Малик.

Русия успя да отдели почти една трета от бюджета си за 2024 г. за разходи за отбрана, въпреки всички санкции, с които беше ударена.

Малик не е единственият, който смята, че Русия има намерение да води войната си по-дълго.

През изминалата година експерти, включително бивш заместник-министър на финансите на Русия в самоизгнание и няколко икономисти, казаха, че Русия има парите да финансира войната си в Украйна за няколко години.

Алекс Исаков, икономист в Bloomberg Economics, каза в доклад от 17 януари, че ликвидните активи на фонда за национално богатство на Русия ще стигнат за още година или две, ако експортните цени на петрола в страната паднат под 50 долара за барел.

Средната цена на водещия руски суров петрол Urals беше около 63 долара за барел през 2023 г.

Въпреки това Путин е хванат в икономическа "трилема"

Въпреки че Русия успя да избегне икономическа катастрофа след нахлуването в Украйна през 2022 г. и налагането на широки западни санкции, това не означава, че всичко е наред на родния терен на Путин. Той се опитва да разреши една икономическа "трилема", каза наскоро бивш служител на руската централна банка.

"Предизвикателствата пред него са три: той трябва да финансира продължаващата си война срещу Украйна, да поддържа жизнения стандарт на населението си и да защитава макроикономическата стабилност", написа Александра Прокопенко за Путин във Foreign Policy през януари. "Постигането на първата и втората цел ще изисква по-големи разходи, което ще подхрани инфлацията и по този начин ще попречи на постигането на третата цел."

Путин вече трябваше лично да се извини за цената на яйцата в Русия, която скочи с 42% през 12-те месеца преди ноември 2023 г., според данни на статистическата агенция на страната Росстат.

В края на краищата розовите цифри на БВП сами по себе си не са добра мярка за икономическо представяне по време на война, каза Гуриев.

"Вие произвеждате оръжия и боеприпаси, плащате ги от бюджета, но тези оръжия и боеприпаси не допринасят за качеството на живот, не допринасят за бъдещия икономически растеж", казва Гуриев. "Те се изпращат в Украйна, където се унищожават."

Приносът на Русия от войната стимулира икономиката й толкова много, че има риск от стагнация - или дори "откровена криза" - след като конфликтът приключи, според доклад от януари на Виенския институт за международни икономически изследвания.

"Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-пристрастена ще става икономиката към военните разходи", пишат икономисти от австрийския мозъчен тръст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase