Няма логика смъртта на Навални да е свързана с предстоящите избори в Русия и да се получава нагнетяване на напрежението. Това коментира в предаването "Панорама" Сергей Станишев - евродепутат, бивш премиер и бивш председател на партията на европейските социалисти.

"Политическата отговорност за това, че един опозиционен лидер умира в тежки условия е на властта. Не виждам логиката това да се прави 2-3 месеца преди изборите и да става нагнетяване на напрежение. Според мен проблемът беше решен в голяма степен за властта с отстраняването на Навални от публичното пространство. Той оставаше символ, но за една малка част от руското общество", каза евродепутатът.

"Очевидно за мен е, че Навални беше политически затворник. Той беше осъден за политическата си дейност. В Русия без съмнение днес е един авторитарен режим. Добро напомняне и урок за България е характерът на властта в Русия. Ние много често и с основание имаме критики и недоволство към нашата политическа и институционална система, към съдебна система, и за работата на политическите партии, правителство, парламент. Всичко е вярно. Това са много дефектни институции в нашите условия, често. Но като цяло през последните 30 години се придвижихме категорично в една европейска посока. Много бавно, мъчително, еволюционно се доближаваме до развитите страни с утвърдена демокрация, равенство на закона и всичко, което е необходимо за нормално и спокойно развитие, за защита на правата на всеки един човек", допълни Сергей Станишев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase