Снимка: Bulgaria ON AIR

"Дейвид Камерън се включва в пропагандната вълна, която е антируска. Тя е за мобилизиране на Източна Европа срещу Руската федерация. Камерън реално е министър-председател на Великобритания, а Сунак по-скоро е декоративна фигура. Руската федерация е 17 млн. квадратни километра, населението е около 145 млн. Една жена от Русия има 1,5 деца, тоест има спад на населението. От другата страна - тези държави, които ще ги превземе Русия, сумарно са 54 - около 800-900 млн. души. Как си представяте Русия да превземе още държави, да ги усвои и да продължи да напада Европа? Това е смешно", каза международният експерт Боян Чуков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му Камерън е пристигнал в България, за да "огледа стопанството, което му беше поверено от американците".

"България е в проекта "Три морета", Великобритания отговаря за този проект, разбира се, той идва тук, за да се види с управляващите. Съвсем наскоро в Лондон имаше българска делегация - какво толкова налага толкова често да се виждаме с британците? Виждаме, че той се среща с военния министър, началника на Генералния щаб", допълни Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него на британците в момента основната им стратегия е да овладеят Черно море.

"До този момент те имат успех, тъй като преди броени часове беше потопен поредният голям десантен руски кораб. Очевидно е, че Руският черноморски флот не може да се справи с тези дронове, които са високотехнологични. Тази стратегия на Великобритания за Черно море е 1990 г. Виждаме, че Турция, която е членка на НАТО, не е съгласна да се включи в схемата на британците. Аз се опасявам от нещо друго - че със засилване на британското влияние в България ние ще влошим отношенията си с турците", смята Чуков.

А от друга страна ще влошим и отношенията си със сърбите, на мнение е гостът.

"Вучич беше приет добре два мандата, сега вече не е добре приет, защото не успяха да го пречупят по отношение на Косово. През България ще се опитат да клатят Вучич, защото той съвсем ясно каза, че в тези конфликти, които са на границата между Косово и Сърбия, са виновни британците. От друга страна британското влияние у нас ще се сблъска с турското влияние, което също е силно", коментира Чуков.

Той е на мнение, че най-вероятно Тръмп отново ще стане президент на САЩ.

"България не е държава, която може да има самостоятелно поведение. Джо Байдън и Доналд Тръмп "тичат" през минно поле и не се знае кой от тях ще гръмне до финала, а може да гръмнат и двамата", добави експертът.

Той поясни, че войната в Украйна преминава във втора фаза.

"Човешките ресурси в Украйна се изчерпват, заради това британците предложиха експедиционен корпус, който да се настани. Ако не са американците да плащат, Украйна е загубена. Заради това в интервюто си Путин даде да се разбере, че той е готов за мирни преговори на условията, които поставя Русия, но иска да има срещу себе си хора, които да поемат реални ангажименти. Той заяви, че лидерите на Западна Европа, заедно Байдън и Блинкен, не са хората, с които той ще се разбере", коментира Боян Чуков.

Той е на мнение, че цялостно интервюто на Путин е било насочено повече към западната публика: "Той не каза нищо ново. Искаше в очите на Запада да изглежда миротворец. Разбира се, Путин има един голям проблем, той е вътре в Руската федерация, петата колона действа много мощно срещу него. Война Русия - НАТО с конвенционално оръжие може и да има, но с атомно - не. Но дали няма да изгърми някоя европейска държава, не съм убеден".

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase