Снимка: БГНЕС

Претендентът за руски президент Борис Надеждин стана по-известен, отколкото правителствените служители очакваха и в резултат на това Кремъл може да не му позволи да се кандидатира на тазгодишните президентски избори, оцени базираният в САЩ мозъчен тръст Институтът за изследване на войната (ISW).

През януари беше казано, че Кремъл може да използва гласуването през март 2024 г. като неофициален референдум за войната на Русия в Украйна, като позволи на Надеждин да се кандидатира на избори, които представят президента Владимир Путин и продължението на войната в Украйна, като изключително популярни. Надеждин е единственият кандидат за президент, който открито се противопоставя на Путин и войната в Украйна.

Последният анализ на конфликта в Украйна от понеделник обаче може да сигнализира, че Кремъл се е отказал от този план поради притеснение, че Надеждин може да спечели твърде много гласове и да намали победата на Путин под нивата, които Кремъл е готов да приеме.

Мозъчният тръст се позовава на съобщение от понеделник на руския избирателен орган, Централната избирателна комисия (ЦИК), относно Надеждин, в което се казва, че е открил 15% грешки в подписите, събрани от неговата кампания. Съгласно изборните правила процентът грешки не трябва да надвишава 5%, ако кандидат желае да бъде регистриран. Избирателната власт трябва да се произнесе окончателно по кандидатурата на Надеждин в сряда.

Надеждин каза, че екипът му планира да оспори констатациите.

Руските кандидати за президент, спонсорирани от политически партии, трябва да представят 100 000 подписа, с допълнителни регионални изисквания, за да участват в президентски избори, отбелязва ISW.

Мозъчният тръст заяви, че валидното изискване на ЦИК за подпис е "логичният механизъм за прекратяване на президентската кампания на Надеждин, независимо дали Кремъл първоначално е бил готов да толерира кампанията или не".

Ако Путин бъде преизбран тази година, това ще бъде неговият пети мандат като руски президент. Според конституционните промени, направени преди войната в Украйна, той може да остане на власт до 2036 г.

Изборите в Русия исторически са били помрачени от манипулации, фалшиво попълване на бюлетини и принудително гласуване. Най-големите критици на Путин обикновено нямат право да се кандидатират за президент, докато опозиционни фигури, като Алексей Навални, често са хвърляни в затвора или са заточавани.

ISW каза, че руски официални лица и източници все повече са цензурирали и са се опитвали да дискредитират Надеждин, след като кампанията му придоби значителна известност и популярността му се увеличи.

Например, руският заместник-председател на ЦИК Николай Булаев постави под въпрос почтеността на Надеждин на 2 февруари, като каза, че неговата "кампания е събрала десетки подписи на починали руснаци".

По време на скорошен сегмент по държавната телевизия пропагандаторът на Кремъл и съюзник на Путин Владимир Соловьов каза, че вярва, че Надеждин в крайна сметка ще бъде отровен или хвърлен в затвора.

По-рано Надеждин призова за свалянето на Путин в рядка проява на обществена опозиция.

"Ние просто трябва да изберем различни власти, които да управляват страната, които да спрат тази история с Украйна", каза той по държавния телевизионен канал NTV през май 2023 г., добавяйки, че вярва, че смяната на правителството ще позволи на Русия да "изгради отношения" с европейски страни и "всичко ще си дойде на мястото".

Надеждин каза, че на президентските избори през 2024 г. "трябва да изберем някой друг, а не Путин. Тогава всичко ще бъде наред".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase