Снимка БГНЕС, архив
fallback

Продължаващите руски атаки срещу инфраструктура из цяла Украйна представляват военно престъпление, но освен това доказват липсата на ангажимент от страна на Москва за постигане на мир.

Това се казва в изявление относно руската агресия срещу Украйна, направено от ЕС. То се случва по време на заседанието на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщи кореспондент на Укринформ.

"Преднамерените и целенасочени атаки срещу граждани и цивилни обекти представляват военно престъпление и всички отговорни лица трябва и ще бъдат подведени под отговорност", заявиха дипломатите от Евросъюза. "Постоянството на тези атаки, засилването им и увеличаващия се брой жертви са ясни признаци за пълната липса на ангажираност от страна на Кремъл към постигането на мир, както и за незачитането му на международното право", осъдиха те руските удари по украински сгради.

Освен това ЕС изрази безпокойството си от ситуацията на украинските територии, които са временно и незаконно окупирани от Русия, информира БТА. Обстановката там продължава да се влошава с приближаването на края на втората година от началото на руската инвазия в Украйна.

ЕС също така призова Москва незабавно да прекрати систематичното малтретиране на украински военнопленници и цивилни заложници.  

Европейските дипломати обърнаха внимание и на факта, че в началото на тази година Русия е направила законодателни промени, които отново разпалват страховете за съдбата на близо 20 000 украински деца, депортирани от домовете им.

"Указът на президента Путин от 4 януари, с който се дава възможност за предоставяне на руско гражданство на сираци и деца, лишени от родителски грижи, показва намерението на Русия да узакони тяхното депортиране или принудително прехвърляне ", пише в изявлението.

"Европейският съюз ще продължи да подкрепя Украйна и нейния смел и издръжлив народ толкова дълго, колкото е необходимо, за да може Украйна с право да се защити от бруталната агресивна война на Русия и да спечели справедливия и траен мир, който заслужава", заявяват дипломатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

186

Анонимен

преди 3 месеца

А ве, тези от Европа още ли на успяват да вдянат отдавна очевидното. Фашистът Путин и кликата му от години мечтаят да разпалят нова световна война!

185

Анонимен

преди 3 месеца

Украйна и Израел се борят за мир, за разлика от Русия и Палестина. Питайте Байдън

184

Анонимен

преди 3 месеца

Всичко, което го правят украинците е правил о. Русия иска само да греши.

fallback