Снимка: БГНЕС

Президентът Путин притежава тайна луксозна резиденция близо до границата на Русия с Финландия, която включва ферма за пъстърва, хеликоптерни площадки и водопад, който е бил "откраднат" от национален парк, според опозиционната медия.

Строго охраняваният имот се намира на по-малко от 20 мили от Финландия, най-новият член на НАТО, в северната руска област Карелия. Твърди се също, че територията съдържа няколко кея за яхти, множество къщи и ферма с крави за производство на мраморно говеждо месо.


Кадри от резиденцията с дрон показват три сгради на брега на Ладожкото езеро. Dossier Center твърди, че около четири квадратни километра територия - площ два пъти по-голяма от Монако - е била затворена за обществеността, за да се гарантира неприкосновеността на личния живот на Путин.

Имотът също така съдържа четириметров водопад, който се предполага, че ще бъде достъпен за посетителите на националния парк Ladoga Skerries. Достъпът обаче е блокиран за външни лица, докато беседка в резиденцията предоставя гледка отблизо към каскадните води.

"Това е за единствения човек, който може да открадне водопад – руския президент", казват от Dossier Center в разследването си.

Кремъл твърди, че единствените имоти на Путин са апартамент от 77 кв.м и гараж от 18 кв.м в Санкт Петербург. Освен това се казва, че той притежава три коли, две от които са произведени през 60-те години на миналия век, както и съветско къмпинг ремарке Скиф. Другата му кола е Лада Нива от 2009 г.

Миналата година се казва също, че годишният доход на Путин е бил 10,2 милиона рубли (£90 000). Руските опозиционери твърдят, че Путин, който е на власт от почти четвърт век, е един от най-богатите хора в света.

Декларацията беше публикувана от избирателната комисия на Русия, след като регистрира Путин като "кандидат" за президентските избори през март. В нея се казва, че той има малко под 55,5 милиона рубли (£489 000) в банковите си сметки.

На кадрите се вижда и изкуствена могила, която изглежда е построена през последните две години. Точната й цел е неизвестна, но се подозира, че в нея е разположена система за противовъздушна отбрана Панцир. Системи за противовъздушна отбрана са забелязани в други резиденции, използвани от Путин, откакто той нареди на войски да нахлуят в Украйна през 2022 г., припомнят от The Times.

Имотът съдържа три сгради, наречени рибарска хижа, хамбар и градинска къща, които са описани като „имения“. Сензори за движение, бодлива тел и камери за наблюдение помагат да се пазят имотите от любопитни очи.

Твърди се, че Путин посещава резиденцията поне веднъж годишно след молитва в близкия Валаамски манастир, казват местните. Сигурността му се осигурява от охраната на Кремъл, докато съседните имоти са заключени за времето на престоя на Путин.

Dossier Center се финансира от Михаил Ходорковски, бивш руски олигарх, който прекара десет години в затвора, след като говори за корупцията по високите етажи. Той беше освободен предсрочно от Путин преди Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. и сега живее във Великобритания.

Изграждането на резиденцията е финансирано от Юрий Ковалчук, магнат, известен като "личеният банкер на Путин", каза изданието. Съседно имение е собственост на Роман Абрамович, бивш собственик на Челси, според официалните документи.

Твърди се, че Путин притежава около 20 имота в Русия, включително редица официални резиденции. През 2021 г. онлайн разследване на Алексей Навални, лидер на опозицията, заяви, че Путин е таен собственик на огромен дворец на стойност £1 милиард на брега на Черно море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase