Снимка: БГНЕС
fallback

Украйна твърди, че разполага с разузнавателна информация, която предполага, че само пет тела са били доставени от мястото на катастрофата на руски военнотранспортен самолет до близката морга, каза служител на украинското военно разузнаване пред CNN, хвърляйки съмнение върху твърдението на Москва, че десетки украински военнопленници са били убити в експлозия.

Москва и Киев дадоха противоречиви сведения за това как Ил-76 е бил свален в сряда в руската Белгородска област, която граничи с Източна Украйна. Москва твърди, че самолетът е транспортирал украински военнопленници, докато Киев твърди, че е превозвал руски ракети, които да бъдат използвани при по-нататъшни удари срещу Украйна.

Но последните коментари показват нарастващата увереност на Киев, че самолетът Ил-76, който се разби в сряда сутринта в село Яблоново в Белгородска област на Русия, може да не е превозвал украински военнопленници преди размяна, както твърди Москва.

Андрий Юсов, говорител на Министерството на отбраната на Украйна (DI), каза пред CNN, че броят на телата, докарани в моргата, съвпада с броя на членовете на екипажа на самолета. "Не са открити други тела", каза той.

Москва твърди, че всичките 74 души на борда - включително шестима членове на екипажа, трима военни ескортиращи и 65 украински военнослужещи - са загинали при катастрофата. Руски регионален губернатор публикува списък с имената на хората, които според него съставляват шестчленния екипаж.

Притиснат от CNN да обясни несъответствието между броя на членовете на екипажа, според руските власти, които са били на борда, и броя на телата, които украинското разузнаване предполага, че са пристигнали в моргата в сряда, Юсов каза, че остава зад първоначалните си коментари.

Първоначално Русия не успя да предостави визуални доказателства в подкрепа на твърденията си, че в самолета е имало украински войници. Първото видео, което се появи от мястото на катастрофата, част от което беше излъчено по руски държавни медии, изглежда показва няколко мъртви тела на земята, но не се появиха изображения, които да предполагат, че има десетки жертви.

Руският следствен комитет пусна второ видео в четвъртък, за което твърдят, че е от мястото на катастрофата и изглежда показва човешки останки в снега.

Видеото показва как следователи измерват нещо, което изглежда като окървавена човешка ръка. В отделни клипове видеото показва и въздушни кадри от мястото на катастрофата и останки от самолета. Не е ясно дали човешките останки във видеото са на същото място като останките от самолета.

Самолетът е паднал в поле в селска Белгородска област, северно от малкото село Яблоново, според анализа на CNN на видеозаписи и SAR изображение.

Изображението на SAR показва разпръснати отломки, осеяли мястото на катастрофата на Ил-76. Полето от отломки е малко под една миля и се простира на около 800 фута в най-широката си точка.

Още твърдения от Москва

Москва също обвини Киев, че е свалил самолета със зенитно-ракетен комплекс от украинска територия, твърдейки, че радарното оборудване на руските въздушно-космически сили е открило две украински ракети. Военното командване на Украйна заяви, че смята руските военни самолети, приближаващи Белгород, за законна цел, но не потвърди, че са стреляли по самолета.

CNN не е в състояние да провери независимо твърденията, направени от двете страни.

И Москва, и Киев са съгласни, че размяната на затворници е била планирана за сряда, като размяната трябва да се състои на около 60 километра западно от град Белгород. Омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец каза в четвъртък в телевизионно интервю, че размяната е била планирана и "представителите на нашата институция са присъствали".

Но Юсов каза, че Украйна не е получила уведомление, че затворниците ще бъдат транспортирани със самолет в региона, вместо да бъдат прехвърлени по шосе или железопътен транспорт. При единствения друг неотдавнашен обмен на военнопленници, който се случи по-рано този месец, Русия изпрати предупреждение за деконфликция на Украйна, за да запази въздушното пространство на Белгород свободно, каза Юсов, което Украйна е наблюдавала.

Юсов също така твърди, че руски самолети Ил-76 често са били използвани за пренасяне на ракети С-300 на предни позиции и че Русия възстановява своите ракети в Белгородска област след няколко вълни от атаки срещу близкия украински град Харков.

Коментарите на Юсов, които поставят под съмнение информацията, дадена от Москва, отразяват подобни забележки, направени през нощта срещу четвъртък от Микола Олещук, командир на украинските военновъздушни сили.

"Неистовата руска пропаганда насочва поток от фалшива информация към външна аудитория в опит да дискредитира Украйна в очите на световната общност", каза той в изявление.

Любинец също нарече необоснованата сметка на Москва "ярък пример за това, че Русия планира предварително информационна кампания срещу Украйна". Той каза, че е изпратил официални писма до ООН и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) с въпрос дали са били информирани от Русия за трансфер на военнопленници със самолет.

Службата за сигурност на Украйна (SBU) в четвъртък започна наказателно разследване на катастрофата.

Правителственият комуникационен орган също призова за международно разследване на инцидента, заявявайки, че "няма доказателства украински граждани да са били убити на борда" и че "не може да се вярва на официалните изявления на Русия".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в четвъртък, че е твърде рано да се говори за инструкции от руския президент Владимир Путин относно катастрофата с военен самолет, тъй като разследването все още продължава.

Той нарече свалянето на Ил-76 "абсолютно чудовищен акт", тъй като в самолета се твърди, че е превозвал украински военнослужещи, "които е трябвало да са си у дома буквално след ден".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

279

РУСКИ ЛЪЖИ ...

преди 3 месеца

.."НА АНГРО"------НО КОМЕНТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

278

СМЕХ...

преди 3 месеца

5-ТЕЛА НА ЕКИПАЖА НА ИЛ-76....ОСТАНОЛОТО Е БИЛО ДРОНОВЕ И РАКЕТИ ОТ ИРАН....ХА,ХА,ХАААААААА.....СЛАВА НА УКРАЙНА!!!!

277

Анонимен

преди 3 месеца

Зеленски и висшето украинско командване ще ги ликвидират своите заради това. Ако не днес - утре. Ако не тази година - догодина. Все някога.

fallback