Снимка: БГНЕС/EPA

Русия е готова да се бие още няколко години, защото Владимир Путин вярва, че икономическата мобилизация ще обърне хода на войната в Украйна. „Сега сме в сценарий, при който Русия харчи 40% от БВП за тази война – това е повече, отколкото за здравеопазване и образование“, каза западен служител пред британския The Telegraph. Трудно е да се оцени мащабът на прехода на Русия към военна икономика, тъй като информацията за отбранителната индустрия е класифицирана и пропагандата само я преувеличава. Експертите обаче са убедени, че руският военно-промишлен комплекс е опасен и активно се развива. По данни на руското Министерството на отбраната на през изминалата година Русия е произвела 1530 танка и 2518 бойни бронирани машини. Производството на танкове се е увеличило с 560%, а на бронетранспортьори с 350%.

Анонимни западни служители отбелязаха, че Русия планира да произвежда 2 милиона артилерийски снаряда годишно, двойно повече от очакваното от западните разузнавателни агенции. „Като добавим към това доставките на снаряди, ракети и дронове от Иран и Северна Корея, Русия вече ще е възстановила огневото си предимство, което имаше в началото на войната“, отбелязват журналистите.

В статията се отбелязва, че въздействието на развитието на руския военно-промишлен комплекс върху бойното поле е „мигновено и очевидно“. По-специално, украинските пехотинци нямат необходимата огнева подкрепа на фона на руските атаки.

Според изданието Русия все още не може да произведе достатъчно оръжие, за да извърши голяма офанзива тази година. „Те говорят за мобилизиране на своята отбранителна индустрия през следващите три години, което означава, че се стремят да водят война поне три до четири години“, каза вътрешен човек от отбраната.

Както беше отбелязано, ако Западът не действа, Украйна рискува да загуби войната и сега има тревожни сигнали, че в този случай руските войски ще отидат по-далеч, отбелязва се в материала, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Западните санкции не пречат на Русия да произвежда оръжия, а само я принуждават да харчи допълнителни пари за всеки компонент.

Въпреки това руската военна машина има проблеми с нискокачествени резервни части и липсата на квалифицирана работна ръка. Дори военно-промишленият комплекс от съветското наследство не може да се справи с мащаба на съвременната война. Много ракети, произведени в Русия, не отговарят на изискванията и въпреки увеличеното производство, вражеските заводи „едва се справят с поръчките“. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase