Снимка: БГНЕС/EPA

Във войната на Русия срещу Украйна се отвори нов фронт, който подчертава уязвимостта на износа на петрол от западните пристанища на нацията след съобщения за атаки с дронове срещу съоръжения на балтийското крайбрежие.

Миналата седмица първият украински дрон достигна Ленинградска област на Русия, на около 1000 километра от границата. Този дрон е бил свален над частния петролен терминал в Петербург, без да причини щети, според руските власти.

Втората атака с дрон в неделя, според запознати е организирана от тайните служби на Украйна, беше по-разрушителна. Това предизвика пожар, който затвори завода за газов конденз на "Новатек" в пристанището на Уст-Луга, който доставя гориво на руската армия, според служител, който говори при условие за анонимност.

Съоръжението също е близо до някои от най-важните терминали за износ на петрол в Русия. Тъй като войната в Украйна отново навлиза във фаза на изтощение, насочена към енергийната инфраструктура, тези атаки тревожат наблюдателите на петролния пазар.

"Редовните атаки или по-мощни дронове могат да нарушат операциите на балтийските пристанища и да доведат до намаляване на обемите на износа“, каза Сергей Вакуленко, ветеран от индустрията, прекарал десет години от своята 25-годишна кариера като изпълнителен директор в руски производител на петрол. Ако това се случи, „Русия няма да има много жизнеспособни алтернативи“.

Поддържането на стабилен износ на петрол от Русия е от решаващо значение за Кремъл, който получава около 30% от общите бюджетни приходи от енергийната индустрия на страната. Потокът от петродолари помага да се финансира войната в Украйна, която наближава третата си година, като същевременно финансира вътрешните разходи в навечерието на президентските избори през март.

Сериозно прекъсване на балтийския износ също би се усетило в целия свят. Русия е сред първите три световни производители на петрол и най-големият доставчик за Китай през миналата година. Пазарът на суров петрол вече е в повишена готовност след атаките срещу корабоплаването в Червено море и въпреки подкрепата си за Украйна, Западът не желае руският петрол да бъде изтеглен от световния пазар поради въздействието, което би оказал върху цените.

„Спирането на балтийския износ би било голям шок“, каза Виктор Курилов, старши анализатор на петролните пазари в консултантската компания Rystad Energy A/S.

Два големи балтийски петролни терминала, управлявани от държавната "Транснефт" - Уст-Луга и Приморск - доставят около 1,5 милиона барела на ден, повече от 40% от общия морски износ на Русия средно от януари до ноември миналата година, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от индустрията. В допълнение, някои товари от казахстански суров петрол също се товарят в Уст-Луга.

Съоръженията зареждат повече от 75% от Urals, основната смес от суров петрол и износ на Русия, която се доставя до десетки държави, според данни от Kpler.

В случай на нападение би било почти невъзможно за руските производители да пренасочат потоци с такъв размер към което и да е друго пристанище, според анализатори.

В Баренцово море има експортни терминали, но те са „достъпни само с железопътен транспорт и имат ограничен капацитет“, каза Вакуленко, който сега е учен във Фондацията Карнеги за международен мир в Берлин. „Маршрутът до Китай и тихоокеанските пристанища е запълнен, така че нито един барел не може да бъде отклонен натам.“

Черноморското пристанище Новоросийск може да приеме допълнителни 300 000 барела на ден, което не е достатъчно, за да покрие потоците от Уст-Луга, изчисли Виктор Катона, водещ анализатор на суровия петрол на Kpler. Освен това Новоросийск е още по-уязвим за атаки от въздушни дронове от украинска територия и съществува заплахата и от морски дронове, каза Вакуленко, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Износът на суров петрол беше спрян за кратко в неделя след атаката с дрон срещу съоръжението на "Новатек", но беше възобновен в понеделник сутринта, според данни от проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. В момента рискът от пълно спиране на балтийските доставки изглежда минимален, каза Курилов от Rystad.

За да се противопостави на по-нататъшни атаки, Русия постави ключовата си инфраструктура в балтийския Ленинградски регион в „режим на повишена готовност“, според регионалните власти.

"Отделите за сигурност и правоприлагащите органи получиха заповеди да унищожат безпилотни летателни апарати, ако бъдат открити в територии“ в близост до регионалната стратегическа инфраструктура", съобщиха властите в изявление на Telegram късно в неделя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase