Снимка: БГНЕС

Мащабът на натовските учения "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024) показва "необратимо завръщане" на Алианса към схемите от Студената война, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, предаде Ройтерс.

Той направи това изявление пред държавната информационна агенция РИА в коментар, публикуван днес.

Още по темата

В четвъртък НАТО съобщи, че започва най-мащабното си учение от времето на Студената война с участието на около 90 000 военнослужещи, като репетира как американските войски биха могли да подсилят европейските съюзници в страните, граничещи с Русия, и на източния фланг на алианса, ако се разгори конфликт с "близък по сила" противник.

"Тези учения са още един елемент от хибридната война, разгърната от Запада срещу Русия", заяви Грушко пред РИА.  "Учения от такъв мащаб показват окончателното и безвъзвратно завръщане на НАТО към схемите на Студената война, когато процесът на военно планиране, ресурсите и инфраструктурата се подготвяха за конфронтация с Русия."

В съобщението си НАТО не споменава Русия по име. Но нейният най-важен стратегически документ определя Русия като най-значимата и пряка заплаха за сигурността на членовете на НАТО.

Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Киев и западните му съюзници определиха тези действия като непровокирани и империалистически.

Оттогава Москва и нейният главен дипломат, министърът на външните работи Сергей Лавров, често обвиняват "колективния Запад", че води "хибридна война" срещу Русия, като предоставя на Украйна финансова и военна помощ. /БТА, Асен Георгиев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase