Снимка: БГНЕС

Кремъл днес заяви, че обсъждането на украинските предложения за мир на форума в Давос няма да постигнат нищо без участието на Русия, предаде БТА по информация на Ройтерс.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, френският президент Еманюел Макрон и ключови лидери от Близкия изток тази седмица ще се включат в годишната среща на Световния икономически форум в Швейцария. Водещо място в дневния ред на форума са преговорите за прекратяването на войните в ивицата Газа и в Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Нееднократно давахме своята оценка по този въпрос. По същността си това са разговори заради самите разговори. Това е процес, който ме може да бъде насочен към постигането на конкретен резултат поради една проста причина: ние не участваме", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украйна заяви, че няма да се успокои, докато от територията ѝ не бъдат изтласкани всички руски военнослужещи, а президентът Володимир Зеленски обяви, че всякакви преговори с Русия биха били "незаконни".

Русия, която контролира малко под една пета от украинската територия, отхвърли т. нар. "формула за мир" на Зеленски като абсурдна, понеже целта е да се намери мирно решение без участието на Москва.

Планът от 10 точки на украинския държавен глава предвижда изтегляне на руските сили, прекратяване на военните действия и възстановяване на украинските държавни граници отпреди началото на войната.

Путин определя войната в Украйна като част от много по-широка глобална борба със Запада, който по думите му се опитва да разцепи Русия. Западът от своя страна отрича да има подобни намерения, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase