Снимка: БГНЕС

Със своите скрити ГУЛАГ лагери и градове-призраци Далечният изток на Русия все още носи белезите от минал живот като дом на врагове на държавата. Но Москва има големи амбиции за този слабо населен регион и неговите 29 активни вулкана: масов туризъм.

След нахлуването в Украйна през 2022 г., визовите ограничения и европейското въздушно пространство, затворено за руски самолети, правят все по-трудно за руснаците да пътуват в чужбина по време на своите ваканции. Като компенсация за своите граждани, правителството на Путин реши да инвестира в превръщането на Далечния изток - части от който ще получат първия си час дневна светлина от ноември тази седмица - нова гореща ваканционна точка.

Ще бъде построен курорт с 2000 стаи, наречен Трите вулкана. Начертани са 170 наскоро сертифицирани за безопасност пешеходни маршрута. Плоските тарифи на най-голямата руска авиокомпания Aeroflot бяха въведени, което означава, че пътниците могат да предприемат двупосочно пътуване от Москва до Петропавловск-Камчатски (приблизително същото разстояние като Лондон до Буенос Айрес) за 15 000 рубли (£130).

На посетителите ще бъдат предложени обиколки през Долината на гейзерите, второто по големина гейзерно поле в света, "зимен сърф" и традиционни състезания с кучешки впрягове, докато властите се опитват да популяризират региона като идеалното място за тези, които търсят "активен , изпълнен с приключения туризъм сред дивата природа".

Започнаха и проекти за изграждане на места за настаняване и създаване на бази за риболов, лов и туризъм, докато държавен конкурс наскоро поиска от безстрашни млади руснаци да документират пътуванията си в Далечния изток, като качат своите филми за шанс да спечелят голямата награда от три милиона рубли. Победителят от граничния регион на Северна Корея Приморски край завърши 17-дневен соло каяк в залива около Владивосток, изправен пред две бури и постоянни ветрове.

Въпреки че първият петзвезден хотел в района трябва да бъде открит тази година в Петропавловск, столицата на отдалечения регион Камчатка, един областен управител каза в интервю за държавни медии, че пътуванията до Далечния изток няма да бъдат запазени за елитите, които вече могат да заменят пътуванията си до Алпите със ски в някой от курортите в града.

С добре известна лична склонност към занимания на открито, Путин, който често е показван как лови риба, как се къпе в ледена вода или да язди кон без риза, изглежда лично прокарва инвестиционния стремеж. Той призова да се обърне внимание на възможностите за "автотуризъм" и пешеходни маршрути в региона и даде личното си одобрение на генералния план за реконструкция на Петропавловск по време на посещение там през септември 2022 г.

Проектът за регенерация включва изграждането на интерактивен младежки център с планетариум и нов музей за историята на региона. Музеят ще отразява отбраната на Петропавловск по време на малко известна битка от Кримската война, както и японските атаки в Руско-японската война и Втората световна война.

Всички предишни опити за развитие на Далечния изток от Михаил Горбачов, Борис Елцин и Дмитрий Медведев се провалиха, според д-р Наташа Кухрт, старши преподавател по международен мир и сигурност в Кралския колеж в Лондон. Досега „малко е постигнато“, каза тя.

Въпреки това Путин изглежда е решил да регенерира вътрешния туризъм. Изложението Russia Forum в Москва отбелязва проекта на президента за разрастване и подобряване на руското гостоприемство и туристически индустрии, като посетителите могат да направят "обиколка" из цялата страна, спирайки на щандове, които представляват всеки регион – включително окупираните украински територии Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase