Снимка: Bulgaria ON AIR

Руските войски нанесоха един от най-масираните удари с ракети и дронове по Украйна. Атаката продължи почти 4 часа, а основна цел бяха Киев и Харков, където има попадения в жилищни сгради. Посолството на Украйна в България вече съобщи за 92 ранени и 4 загинали.

"Русия направиха една от най-големите атаки, използвайки всички ракетни въоръжения, които имат включително аеробалистичните ракети "Кинжал". Поне 10 ракети "Кинжал" бяха използвани вчера. Има пострадали, има загинали и разрушения в киевска област - около 80 сгради. Ситуацията е доста тежка", заяви доц. Даниел Бенатов в "България сутрин".

Руските военни сили бяха заявили, че тяхната цел с тази атака е била унищожаването на военни предприятия, каза доц. Бенатов, но по негови думи в Киев такива няма.

"В столицата на Украйна няма активни военни предприятие, които да работят. Преди войната в града също нямаше толкова голяма индустриализация. Повечето от руснаците нападат жилищни сгради. Предполагам, че това е част от психологическа операция. Искат да уплашат хората, но не смятам, че тази цел ще бъде постигната", каза доц. Бенатов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че към момента в Украйна се води сериозна дискусия за мобилизацията на хора, тъй като войниците, които досега са се сражавали са уморени.

"Има голям проблем - войниците, които сега се бият на фронта са доста уморени. Имам познати, които са там, за щастие те имат почивни дни, но когато човек се сражава 2 години той трябва да има по-голяма почивка. Трябва обновяване на армията", допълни доц. Бенатов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase