Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изоставено севернокорейско пристанище близо до границата с Русия се върна към живот, подхранвайки това, което според експерти е разрастващата се търговия с оръжия, предназначени за фронтовите линии в Украйна, която същевременно подкрепя анемичната икономика, управлявана от Ким Чен Ун.

Сателитни изображения на пристанището Наджин, направени от октомври до декември, показват постоянен поток от кораби в съоръжението, стотици товарни контейнери, които се товарят и разтоварват, и железопътни вагони, готови за превоз на стоки.

Изглежда активността се е засилила от началото на октомври, когато САЩ обвиниха Северна Корея, че изпраща муниции на Русия. Белият дом предостави изображения, които според тях показват, че оръжията по-късно са доставени на хиляди километри в депо в руския град Тихорецк за използване в Украйна.

Потокът от боеприпаси, който според САЩ и Южна Корея е включвал стотици хиляди артилерийски снаряди, може да стане много по-важен, тъй като разделенията в Конгреса на САЩ и Европейския съюз относно военната помощ заплашват способността на Киев да отблъсне нахлуването на руския президент Владимир Путин.

"Решението на Пхенян да достави боеприпаси в мащаб още веднъж подчертава сериозната заплаха, която Северна Корея представлява за международната сигурност, този път подхранвайки война на европейска земя, който вече струва живота на десетки хиляди украинци и поглъща десетки милиарди долари в западна военна подкрепа“, според доклад на Royal United Services Institute, мозъчен тръст за сигурност в Обединеното кралство.

Пхенян, на който е забранено да продава оръжие от около 15 години, многократно отхвърля обвиненията, че доставя на Русия.

Анализът на сателитните данни показва друго. В един скорошен пример изображение от 9 декември изглежда показва руския контейнеровоз "Ангара", санкциониран от САЩ, в пристанището на Наджин, разтоварващ товари, докато контейнери от Северна Корея чакат за товарене на съседен кей.

„Сателитните изображения показват, че двупосочните пътувания на товарни кораби между Наджин, Северна Корея, и Дунай, Русия, продължават неотслабващо въпреки допълнителните санкции на САЩ и широко разпространените доклади за тази дейност през последните няколко месеца“, каза Джеу Шин, анализатор в Open Nuclear Network във Виена.

Шин каза, че докато естеството на товара не може да бъде потвърдено с наличните изображения, броят на двупосочните пътувания и прехвърлените контейнери предполага значителна и текуща размяна, вероятно включваща оръжия и други военни доставки.

Докато търговията между Северна Корея и Русия се разраства, потокът от американска военна помощ за Киев е все по-заплашен, като Пентагонът заявява, че ще свърши парите си за подмяна на оръжията, изпратени в Украйна до 30 декември.

С ефективна безизходица на бойното поле, Кремъл е все по-уверен, че Русия може да консолидира контрола си над окупираните региони на Източна и Южна Украйна и да изчака международната подкрепа за Украйна да намалее. Путин каза през декември, че "ще има мир, когато постигнем целите си", припомня Bloomberg TV Bulgaria.

За много партньори на САЩ слабата подкрепа за Украйна е свързана отчасти с прехваленото контранастъпление през пролетта и лятото, което не успя да оправдае големите очаквания на съюзниците.

Докато сателитните изображения показват постоянна активност в Наджин, плавателните съдове, акостиращи там, изглежда са изключили международните морски транспондери, които дават местоположението им, което на практика ги е превърнало в призрачни кораби, докато извършват сравнително краткото пътуване между Наджин и Дунай на около 180 километра. Централното разузнавателно управление на САЩ идентифицира пристанището като съветска база за подводници по време на Студената война, според документ, получен от RUSI.

Октомврийският доклад на RUSI анализира десетки изображения с висока разделителна способност, които заключава, че показват няколко товарни кораба, извършващи многократно пътуване между Наджин и Дунай, вероятно пълни със севернокорейско оръжие, което след това се изпраща през Русия.

Тази търговия изглежда е продължила във времето след публикуването на доклада, според Джоузеф Бърн, научен сътрудник в RUSI и съавтор на доклада.

"Има продължаване на доставките от тези кораби“, каза той, добавяйки, че „продължава разтоварването на контейнери, натоварени в Русия и доставени в Северна Корея, и след това товаренето на контейнери, които изглежда са слезли от железопътни вагони от други места в Северна Корея и очевидно ще бъдат изпратени обратно към руски военни съоръжения".

Националната разузнавателна служба на Южна Корея каза на законодателите през ноември, че е имало около 10 доставки на оръжия от Северна Корея за Русия от август, вероятно включващи повече от 1 милион артилерийски снаряда. Северна Корея притежава някои от най-големите складове на боеприпаси в света, голяма част от които са оперативно съвместими с оръжия, които Русия има на фронтовата линия.

„Около шест седмици по-късно не забелязах никакви признаци за забавяне на скоростта на трансфер - така че доколкото знаем, това са още половин милион снаряда“, каза оръжейният експерт Йост Олиманс, който е съавтор на книгата "Въоръжените сили на Северна Корея".

Олиманс каза, че е идентифицирал четири вида боеприпаси, които са били част от скорошни доставки: 120-милиметрови минохвъргачки, 122-милиметрови и 152-милиметрови артилерийски снаряди и 122-милиметрови ракети въз основа на анализ на това, което си проправя път към фронтовите линии.

"Ситуацията на бойното поле е повлияна“ от тези доставки, каза той. „Вместо да видим забележителна промяна в тактиката или внезапна промяна кой контролира определена територия, това ще позволи на Русия да поддържа много по-висок натиск за по-дълго време върху украинските сили.“

Допълнителен един милион снаряда означава около 2700 снаряда повече на ден, които Русия може да изстреля по Украйна, която вече има проблеми с осигуряването на артилерия и може да се сблъска с повече трудности, ако не бъде осигурена помощ от САЩ.

„Колко точно ще може да достави Северна Корея може само да се гадае“, каза Олиманс, добавяйки, че доставките вероятно ще се забавят, след като запасите се изчерпят, като производствените възможности на Северна Корея са недостатъчни, за да се справят с темпото на търсене.

Значението на Русия за Северна Корея намаля след края на Студената война, като Китай се превърна в най-големия благодетел на Пхенян. Търговията между Русия и Северна Корея се забави до почти нула, когато Ким затвори границите в началото на пандемията.

Но тъй като защитата срещу Covid отслабна и международните санкции надвиснаха над Москва и Пхенян, двамата възродиха връзките си, откривайки, че всеки има нещо, което другият иска и може да търгува без реални последици от външния свят.

Помощта, която Ким получава от Русия, облекчава натиска от години на санкции заради увеличаването на ядрения арсенал и потенциално влошава и без това напрегнатата ситуация на Корейския полуостров.

„Тъй като и Ким, и Путин признават полезността и ползите от партньорството, сътрудничеството между Северна Корея и Русия вероятно ще продължи през тази година“, каза Су Ким, бивш корейски анализатор в Централното разузнавателно управление, който сега работи в базираната в САЩ консултантска фирма за управление LMI.

„Вземането-даване между двете страни едва ли ще бъде спряно, докато международните последици – санкции, срив на репутацията – остават символични и до голяма степен недостатъчни, за да възпират лошото поведение“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase