Снимка: архив, БГНЕС

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са унищожили в Черно море руски военен кораб, за който се предполага, че е превозвал ирански бойни дронове, използвани от Москва в конфликта с Киев, предадоха Франс прес и ДПА.

"Големият десантен кораб "Новочеркаск" беше "унищожен" от пилоти на ВВС, съобщиха украинските сили в Телеграм. "Казват, че той е превозвал "Шахеди" - ирански дронове камикадзе, използвани широко от Русия срещу Украйна, според същия източник.

Въоръжените сили не уточниха мястото на удара, но командващият украинските военновъздушни сили генерал Микола Олесчук  публикува видео, на което се вижда експлозия в руската военноморска база Феодосия, разположена на окупирания украински полуостров Крим, отбелязва АФП.

Освен това Олесчук изрази благодарности на "пилотите и всички участвали за прекрасната работа" и подкани руснаците да напуснат Крим, "преди да е станало късно", отбелязва ДПА.

Назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов потвърди, че във Феодосия е имало нападение.

"В района на Феодосия е извършена вражеска атака. Районът на пристанището е отцепен", съобщи той в Телеграм, като увери, че експлозиите са спрели и "пожарът е овладян". Той не уточни данни за щетите, но подчерта, че се е наложило да бъдат "евакуирани жителите на няколко къщи".

Украйна често нанася удари в Крим, насочени по-специално срещу руски военни обекти. През април 2022 г. беше потопен крайцерът "Москва", флагман на руския Черноморски флот, припомня АФП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase