Снимка БГНЕС, архив

Бивш високопоставен служител на американското  контраразузнаване беше осъден на повече от четири години затвор за нарушаване на санкциите срещу Русия, тъй като работил за руски олигарх и е търсил компромати срещу богат негов съперник, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

55-годишният Чарлз Макгонигал беше осъден на четири години и два месеца затвор във федералния съд на Манхатън. Съдийката по делото Дженифър Х. Риърдън каза, че Макгонигал е навредил на националната сигурност чрез многократно пренебрегване на санкциите срещу Русия. Подсъдимият беше глобен с 40 000 долара и му беше наредено да изплати и други 17 500 долара.

Присъдата беше произнесена, след като прокурор определи престъплението на Макгонигъл като алчно заграбване на пари, с използване на знанията, които е натрупал в кариерата си във ФБР, за да се сближи с известния руски олигарх, милиардер индустриалец Олег Дерипаска, когото преди е разследвал.

Дерипаска е под санкциите на САЩ от 2018 г. заради руската окупация на Крим.

Макгонигал каза с треперещ глас, пред съда, че изпитва „дълбоко чувство на разкаяние и съжалява за действията си“.

„Признавам повече от всякога, че предадох доверието на близките си“, каза той. „До края на живота си ще се боря да си върна това доверие“.

По време на съдебно заседание през август Макгонигал каза на съдията, че е приел над 17 000 долара, за да помогне на Дерипаска да събере компрометираща информация за друг руски олигарх и негов бизнес конкурент.

Прокурорите казват, че Макгонигъл освен това се е опитвал да помогне на Дерипаска да излезе от списъка на санкционирани лица и е преговарял да получи хонорар между 650 000 и 3 милиона долара за търсене на електронни файлове, разкриващи скрити активи от 500 милиона долара, принадлежащи на бизнес съперника на Дерипаска.

Адвокатът на подсъдимия настоя за присъда без лишаване от свобода, изтъквайки постиженията в кариерата на Макгонигъл, включително работата му след терористичните атаки от 11 септември и разследването на два смъртоносни терористични атентата в посолствата на САЩ в Африка през 1998 г.

Но помощник-прокурорът настоя за максимална петгодишна присъда, като каза на съдията, че Макгонигал е получавал над 200 000 долара годишно, преди да се пенсионира от ФБР, и че е изкарвал над 850 000 долара годишно в частния сектор като ръководител на звено по сигурността на известна международна корпорация, когато е извършил престъплението си.

„Не бедността е мотивирала това престъпление…, а алчността“, каза държавният обвинител.

„Чарлз Макгонигал наруши доверието, което страната му гласува, като използва високопоставената си длъжност във ФБР, за да подготви бъдещето си в бизнеса. След като напусна държавна служба, той застраши нашата национална сигурност, като предоставяше услуги на Олег Дерипаска, руски магнат който действа като агент на Владимир Путин“, посочи държавното обвинение.

На Макгонигал, който живее в Манхатън, беше повдигнато отделно обвинение във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, за укриване на най-малко 225 000 долара в брой, които той твърди, че е получил от бивш служител на албанското разузнаване, докато е работил за ФБР. Присъда по това дело трябва да бъде прочетена на 16 февруари.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase