Снимка: БГНЕС

Руското правителство e спечелило повече от 2,5 милиарда долара от търговията със злато в Африка, откакто руският президент Владимир Путин започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г.

Печалбите на Путин, според доклада Blood Gold, публикуван този месец, се движат от влиянието на "Вагнер" в големи части на Африка, където частната военна компания (PMC) е установила опора през последните години, като предлага услуги за сигурност и паравоенна помощ. Авторите на изследователската програма пишат, че "Вагнер" има "изключителни права" върху най-голямата златна мина в Централноафриканската република (ЦАР), мината Ндасима, "в замяна на поддържането на авторитарен режим".

"Вагнер" също така е установил контрол върху голяма рафинерия за злато в Судан, което, според доклада за кървавото злато, е позволило на PMC "да се превърне в доминиращ купувач на необработено суданско злато, с множество акаунти на руски военни транспортни самолети, изпращащи обработено злато от страната".

CNN съобщи през юли 2022 г., че руски служители са започнали контрабанда на злато от судански мини почти веднага след започването на войната в Украйна, според източници, запознати с въпроса.

"В ЦАР и Судан, където свързаните с "Вагнер" субекти вече са обект на международни санкции, хората на Кремъл разчитат на сложни канали за контрабанда и корпоративни тактики за уловки, за да извлекат големи количества кърваво злато от Африка до дестинации като Русия и Обединените арабски емирства, където може да се смеси с други легитимни източници на злато и да се преобразува в пари", според Доклада за кървавото злато, изследователска програма, стартирана през септември за разследване на връзката между западните минни компании, авторитарните правителства в Африка и наемниците на Вагнер.

В Мали силите на "Вагнер" получават пари в брой от военната хунта, която превзе западноафриканската държава през 2021 г. Според Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) силите на "Вагнер" за първи път са започнали да се разполагат в Мали с подкрепата на руския въоръжените сили само месеци преди Путин да нахлуе в Украйна и изиграха ключова роля в установяването на контрола на хунтата.

Докладът за кървавото злато казва, че членовете на PMC получават до 10,8 милиона долара на месец от правителството на Мали, което се финансира до голяма степен от данъчните приходи, събрани от шепа притежавани от Запада златодобивни компании в страната.

Според авторите на проекта златото, добито от африканските страни, се "изпира на международните пазари, което осигурява милиарди приходи на руската държава, като по този начин пряко и косвено се финансира войната на Русия срещу Украйна и глобалната инфраструктура за хибридна война“.

След смъртта на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин през август, руската армия пое пълен контрол над ЧВК, която изигра основна роля в агресията на Путин в Украйна. Силите на "Вагнер" многократно са обвинявани в извършване на военни престъпления както в битката си срещу Украйна, така и в части от Африка, за да установят контрол.

"Крайната цел на плана на Вагнер е да увеличи зависимостта на своите клиенти от силите на "Вагнер", за да останат на власт, като по този начин осигури дългосрочен поток от приходи за Кремъл и насърчава авторитаризма и нестабилността в целия регион като част от по-широката геополитическа стратегия на Русия за отвличане на вниманието и затъват демократичния Запад", гласи Докладът за кървавото злато.

"След смъртта на Пригожин групата наемници формално премина под контрола на руската държава", продължава докладът. "И все пак фокусът на Кремъл върху Африка и неговите операции с кърваво злато не показват признаци на промяна."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase