Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски е на визита в САЩ. Посещението идва в критичен за финансирането на страната му момент, след като Конгресът не може да се споразумее по пакета за финансова помощ на президента Байдън заради противоречия, свързани със сигурността на американските граници.

"Политическата обстановка в САЩ е напрегната. В Конгреса и в Камарата на представителите има разделение. В Сената се спира пакета от помощи, поискан от американския президент за Украйна, Израел и Тайван, както и за подобряване на сигурността  по южната граница на САЩ", обясни пред БНР ген. Съби Събев.

Това посещение на Зеленски има за цел да разсее някои съмнения в американските конгресмени по отношение на крайната цел на войната, която води Украйна срещу инвазията на Русия, отбеляза генералът.

"Без значителното финансиране на САЩ за войната, Украйна ще срещне доста трудности.

Има мнение, че украинската контраофанзива се е провалила, но това е доста пресилена оценка. Основаната цел – да бъде прекъснат земния коридор с Крим и да излезе украинската армия на Азовско море, на този етап не е постигната, но някои допълнителни цели са постигнати. Сред тях е нанасянето на максимално поражение на руските окупационни сили и на удари по дълбокия тил. Изгонването на руския черноморски флот от Севастопол също е значителен успех.

Това ще бъде представено пред американския Конгрес, за да видят, че контраофанзивата на Украйна не е пълен провал, както се опитват да я представят някои анализатори".

Ген. Събев очаква, че ще бъде отблокирана тази помощ за Украйна и за Израел.

Ако Русия победи, това ще промени международния ред и сигурност. Москва разчита на продължителна война и вече не е сама. Получава помощ от Северна Корея, Иран и някои други държави. Но Украйна е поддържана от близо 50 държави и мисля, че в крайна сметка ще надделее. Най-вероятно през 2024 година ще се получи дългоочакваният прелом във военните действия, коментира той.

"В момента се обсъжда нова стратегия, която да бъде приложена през следващата година. Очаквайки новите въоръжения, които ще получи, Украйна ще бъде в много по-силна военна позиция през 2024 година", каза още ген. Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase